21 de juliol 2008

SI A L'EUROPA SOCIAL !! NO A LES 65 HORES



L’actual model d’Unió Europea (UE) retalla i limita drets de les persones. La UE demostra, una vegada més, cóm defensa
els interessos dels poderosos i cóm s’amenacen els drets de la gent treballadora. Una setmana laboral de 65 hores és una provocació. La ciutadania veu aquest model d’UE d’esquena a les persones i d’aquí s’ha d’entendre, també, el recent ‘No’ d’Irlanda.
Els ministres de treball de la UE han decidit augmentar la jornada laboral. Una autèntica agressió als drets socials i laborals a Europa. No és la primera vegada que es discuteix, però la victòria de Sarkozy a França i de Berlusconi a Itàlia han obert la porta. Els que defensem l’Europa social estem en contra de la mesura.
En què ens afectarà, si no hi ha una resposta social i política contundent:
- Poden augmentar les hores de treball. Abans eren 48 (40 a Espanya) en còmput setmanal; ara ho seran anuals. Treballar 60 hores una setmana i menys les següents.
- No es podrà saber exactament quantes hores treballarem. Com conciliar doncs la vida personal i familiar?
- Allargar la jornada tindrà una conseqüència directa sobre el treball de les dones. Si tots dos han de treballar 65 hores, les dones seran les primeres a patir les conseqüències.
- Un augment de la jornada d’aquest tipus tindrà conseqüències sobre la salut, serà una font de malalties professionals, accidents laborals, estrès, depressió i por.
- L’atur augmenta a Europa. És moment de repartir la feina que hi ha, no d’allargar la jornada. Quant més atur hi hagi, haurem d’acceptar pitjors condicions de treball.
- Els més perjudicats són treballadors de la sanitat i el transport, perquè no comptarà com a jornada de treball el temps d’espera o de descans al treball, per exemple estant de guàrdia.
- Allargaran la jornada per a recuperar el temps de l’entrepà i els descansos? S’haurà de menjar i alhora treballar?
- Però encara donen un pas més. Cada treballador/a podrà pactar amb l’empresari la jornada a fer, digui el que digui el conveni col.lectiu. Això és gravíssim perquè:
- Divideix als treballadors. A una mateixa empresa, cada treballador podrà tenir una jornada diferent. Això aïlla i separa els companys i companyes, i fa molt difícil organitzar-se.
- No tindrà sentit negociar un conveni col.lectiu sobre jornada, si cadascú pot pactar el que a l’empresari li vingui de gust.
- Els sindicats, els comitès d’empresa, els delegats/des perdran part de la seva força. Qui defensarà els treballadors/es?
EUiA defensa una Europa Social. Una Europa dels drets de persones i dels pobles. Una Europa que s’uneixi en els drets laborals i socials, els serveis públics, l’estat del benestar, la pau... i no només amb l’euro, l’atur, la precarietat, les privatitzacions, etc...
Una agressió d’aquest tipus mereix resposta. Cal que les forces d’esquerres, les organitzacions sindicals i socials europees treballem conjuntament per a fer realitat aquesta idea d’Europa, i ens mobilitzem per a parar la directiva de la jornada laboral.
De tots i totes en depèn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada