El vicepresident parlamentari d’ICV-EUiA diu durant la compareixença dels presidents de Fecsa-Endesa i Red Eléctrica al Parlament que ‘s’ha de canviar un model energètic privatitzat que no respon a les necessitats de les persones, el territori i l’economia del país’
El vicepresident parlamentari d’ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha demanat que se sancionin de manera exemplar Fecsa-Endesa i Red Eléctrica, responsables de l’apagada ‘intolerable’ que va patir Barcelona fa tres setmanes. Una responsabilitat que Miralles ha adjudicat a les dues empreses elèctriques durant la compareixença al Parlament dels seus màxims responsables, Manuel Pizarro, i Luis Atienza.
A més de demanar sancions, el vicepresident parlamentari ha atribuït a la privatització del sector la degradació que pateix la infraestructura, a la vegada que ha exposat les mesures que proposarà ICV-EUiA amb l’objectiu d’evitar que es torni a repetir una situació com la que es va viure a la ciutat comtal. Sobre les conseqüències de l’avaria, Miralles ha posat de relleu el fet que “no existien instal·lacions, interconnexions i xarxes, que permetessin establir línies alternatives de servei, un aspecte fonamental per garantir el servei”. També ha parlat de ‘col·lapse’ d’una infraestructura elèctrica de subministrament i distribució urbanes que no s’ha adaptat adequadament al creixement de la demanda, a la vegada que ha contradit les explicacions de Pizarro assegurant que “no s’han fet les inversions i el manteniment necessaris per fer-la més eficient, efectiva i segura”.
Pel que fa a les propostes, Miralles ha explicat que “des de la política, s’han de canviar regles de joc al sector energètic, primer perquè vostès les han trencat, i segon perquè cal un canvi de model energètic pensant en les persones, el territori, i en l’economia del país”. En aquest sentit, el vicepresident parlamentari d’ICV-EUiA ha atribuït a la privatització i a la gestió del servei amb criteris empresarials conseqüències com aquestes, assegurant que “vostès són el rostre real d’unes impresentables privatitzacions de serveis bàsics. Quan es privatitza un sector estratègic sempre hi ha uns guanyadors: gent com vostès, i molts d’afectats negativament, ja que aconsegueixen una relació directa entre milions de beneficis econòmics i milions de persones maltractades pel deteriorament del servei que presten. Diguem les coses pel seu nom. Estem parlant d’un servei de subministrament i distribució, tant en alta com en baixa tensió que estan privatitzats, que pertanyen a empreses gestionats amb criteris empresarials que actuen a la pràctica en règim de monopoli, sense competència”.
Miralles, finalment, ha proposat les mesures que defensarà ICV-EUiA al Parlament i al Congrés per evitar nous incidents com el de Barcelona. Unes propostes provinents de la política que permetin major control públic, és a dir més democràtic, d’un servei bàsic, a través de canvis legislatius en la planificació, control i gestió del sector elèctric:
- Canvis en la normativa per a garantir la inspecció que cal fer, ara en mans exclusiva de les mateixes empreses.- Canvis legislatius en la Llei del sector elèctric, en la direcció que les empreses estiguin obligades a reinvertir part dels beneficis en millores de la xarxa elèctrica.
-Reunir periòdicament les companyies elèctriques per a que garanteixin la qualitat del subministrament i expliquin les causes de les incidències i apagades que es produeixin.
-Presentar un informe al Congrés dels Diputats sobre el compliment de les obligacions de qualitat del subministrament per part de les companyies elèctriques.
-Major col·laboració amb les Comunitats Autònomes.-Una llei per si falla la subestació de la qual depenen principalment permeti passar automàticament a estar vinculades a una altra subestació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada