14 d’abril 2013

Per la defensa dels valors republicans

Amb motiu de la celebració del 14 d'abril, dia en el que es conmemora el 82º aniversari de la proclamació de la Segona República, les forces d'esquerra colomenques ens hem manifestat sota una mateixa pancarta y una mateixa consigna: "Gramenet per la República i el Dret a Decidir", responen així a la convocatoria feta per la plataforma "Gramenet per la República", en la que hi participen ERC, EUiA, ICV, GG, JSC, PCPC i PSUC Viu.

Podem dir que la convocatoria ha estat tot un éxit. Més enllà del número de participants en la manifestació,  la plataforma "Gramenet per la República" supossa un salt qualitatiu  en la col·laboració i en la lluita conjunta entre organitzacions polítiques que tenim coses en comú i moltes coses a dir. 

Ara, més que mai, estàn d'actualitat els valors en els que es va fonamentar la Segona República, que pretenia configurar una nova societat més solidaria e igualitaria, sense el llast que supossava la figura del rei, que ni comptava amb cap tipus de legitimitat, ni tenia raó de ser en el sí d'una societat que es volia modernitzar i progressar. Ara, més que mai, tenim motius més que suficients per treballar hom plegats pels nostres drets, que es veuen cada vegada més i més retallats i mes i més amenaçats, i per lluitar per aquells drets que encara no s'han aconseguit., però que ja es van començar a configurar durant els anys que va durar la República, i que es van veure dilapidats amb el cop d'Estat del 18 de juliol de 1936.

La Segona República va significar un gran avenç en el drets dels treballadors i del conjunt de la població. Es va instaurar la jornada laboral de vuit hores; es va reconeixer el dret a vaga; es va portar endavan un reforma agrària que pretenia acabar amb la desigualtat social que existia en el món agrari ; es reconeixia el dret a una educació universal i gratuïta com a garantia real d'igualtat d'oportunitats; es va fer una aposta decidida per la cultura; es va  instaurar l'estat làic, i es va avançar en la igualtat entre homes i dones. A més, es van donar els primer pasos en el reconeixement de l'autodeterminació dels pobles i en el dret d'autogovern.

Avuí dia vivim en temps d'agressions contra els drets fonamentals i contra tots aquells drets reconeguts en la Segona República. Els nostres drets laborals, socials i polítics guanyats amb molts anys de lluita es veuen avui en dia seriosament amenaçats, i utilitzats com excusa per sortir d'aquesta crisi creada pels especulador financers, amb la imposició de mesures polítiques de caire purament neolliberal. A més, el govern central nega el dret legítim del poble de Catalunya a decidir el seu futur.

Nosaltres denunciem que la monarquia es una institució medieval, totalment anacrònica i contraria a la democràcia que defensem i que volem construir. Reivindiquem una república federal solidària, on els diferents pobles que formen parte de l'Estat espanyol deicideixin lliurement de quina mena ha de ser la seva relació amb ell. Una República que garanteixi els drets econòmics, socials i culturals de tota la seva població mitjançant el pacte entre la llibertat, la igualtal i la fraternitat. Una República profundament democràtica que garanteixi l'exercici de la sobirania popular, amb una participació ciutadana en els afers públics més enllà de la mera delegació de representativitat.

Estem convençuts de que aquestes reivindicacions i aquest valors son compartits per  altres organitzacions colomenques, i es per aixó que convidem a totes elles a continuar treballant per defensar els nostres drets i per lluitar junts envers una societat millor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada