23 de desembre 2009

Migrainfo -- Quart trimestre 2009


 

logotip de la Diputació de Barcelona

Migrainfo 31

Imatge revista

Quart trimestre 2009

Sumari

Diputació de Barcelona
Àrea d'Igualtat i Ciutadania
Servei de Polítiques de Diversitat i Ciutadania
Travessera de les Corts, 131-159, 4a pl
08028 Barcelona
Tel. +34 934 022 713
Fax +34 934 022 714
a/e: migrainfo@diba.cat
http://www.diba.cat/diversitat

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

La mediació ciutadana com a nova política pública

 

Les societats del segle XXI són dinàmiques, subjectes a canvis constants. En els darrers anys s'hi han incorporat noves expressions culturals, maneres diverses d'interpretar i compartir l'espai públic i els serveis o de relacionar-nos com a ciutadans. Una nova realitat que, sens dubte, enriqueix la ciutat però que també pot donar lloc a petits conflictes de convivència.

Entenem el conflicte com un fet natural, fruit de les relacions i l'intercanvi entre ciutadans. Es produeix sempre que donada una situació determinada apareixen dues o més opcions que es perceben com a incompatibles. En aquest marc, es parla d'inevitabilitat del conflicte, però s'entén com un element estructural i estructurador de la vida.

Un recurs per afrontar els conflictes d'una manera positiva i facilitar la negociació entre les parts confrontades és la mediació ciutadana. Es tracta d'una de les eines principals per a la promoció de la bona convivència, un dels reptes més importants per al món local i que s'incorpora com a factor clau en la governabilitat dels pobles i ciutats. 

La mediació ciutadana és una estratègia que reforça l'acord com a valor democràtic i que anima la ciutadania a resoldre els problemes de convivència amb maduresa. En definitiva, pretén esdevenir un instrument per afavorir la cohesió social.

La mediació també contempla el conflicte com a via d'expressió de la diversitat, que pot generar-se a partir d'una determinada situació o demanda social. I considera que aquesta expressió enriqueix tant les persones com la col·lectivitat on es produeix. També l'entén com a motor de canvi i de millora de situacions que no són prou adequades o no estan prou ben resoltes.

Per tot plegat, la mediació s'ha convertit en un recurs d'especial utilitat en l'àmbit local perquè en els pobles i ciutats és on es fa més evident la necessitat de gestionar i prevenir els conflictes. En els de la província de Barcelona, s'ha consolidat ja com una política pública que aposta pel diàleg i el consens per treballar les desavinences entre la ciutadania.




--
Salut i una abraçada


visiteu el meu blog

http://otroladodelrio.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada