20 de novembre 2012

MISSATGE SALUT  19/11/12

2 anys de degradació de la salut pública.

A la Catalunya d'avui la salut del catalans i, especialment, el sistema nacional de salut (CatSalut) està en perill. I no ho està principalment a causa de problemàtiques pròpies de la crisi econòmica sinó per un voluntat política explicita.

La voluntat política neoliberal dels governs de CiU i del PP dirigeixen la sanitat pública cap diferents formes de privatització i de mercantilització.

CiU retalla, disminueix el personal sanitari i fa que s’incrementen les llistes d’espera. Mas Collell va demanar al Govern de l’Estat el copagament de serveis sanitaris.

La contrareforma del PP és el major atac que ha patit el sistema de salut, volen acabar amb la salut com a dret universal i tornar al vell “seguro”, que es tenia accés a la sanitat en tant que es cotitzava i no com un dret de ciutadania.

Catalunya no ha de seguir el camí de València o Madrid que estan privatitzant la sanitat pública.

Mai com ara la salut pública havia estat tant amenaçada:

- Reducció del pressupost. Reducció del pressupost del pressupost en més del 10%. Més de 1000M € menys en el sistema sanitari.

- Reordenació de serveis, reducció d’horaris de serveis d’urgències i tancament de quiròfans, llits...sense diàleg amb professionals, els ajuntaments i els veïns afectats en el cas dels serveis d’urgències.

- 7.000 llocs de treball menys en el sistema sanitari. Increment de la pressió i l’estrès dels professionals.

- Increment de les llistes en un 42% en intervencions quirúrgiques. De 56.000 a més de 80.000 pacients més en llista d’espera.

En el cas de catarates o pròtesis de genoll i malucs, de 6 mesos a més de 12 mesos d’espera, en alguns casos és molt més. (al 2010 CiU va prometre que les reduiria).

- Les assegurances mèdiques van augmentar el 2011 un 5,9% els seus ingressos.

També aquests dos anys s’ha generat un fort moviment social en defensa d’una Sanitat Pública universal, de qualitat, segura i eficient perquè és patrimoni de tots/es i perquè és un dels pilars bàsic de l'estat del benestar, de la cohesió social i de les llibertats i garanties necessàries per la democràcia.

La salut és un dret, no un negoci.

• La salut pública és insubstituïble. Tant se val que ara estiguis sa o que tinguis una mútua. Les classes mitges i treballadores sempre l’acabaran utilitzant. Per això retallar el sistema públic de salut és una línia vermella que no s’ha de creuar.

• I a ICV-EUiA volem una salut pública i de qualitat que no depengui dels diners que tingu cadascú perquè és un dret social bàsic.

• Per això volem el compromís de totes les forces polítiques per blindar un sistema de salut pública universal i gratuïta i posar fi a les retallades i a qualsevol procés de privatització.

• Volem un compromís clar de tothom, començant per Artur Mas, que no hi haurà copagament dels serveis sanitaris.

• A les properes eleccions ens juguem si la salut continua sent un dret o es converteix en un negoci.

• Cal donar força a ICV-EUiA per salvar el sistema públic de salut.

• Que la salut pública és un dret ho diu l’Estatut i la CE. Però que es garanteixi és una responsabilitats del govern i no dels ciutadans

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada