24 de març 2013

Declaració d’EUiA per una política ètica, transparent i de tolerància zero amb la corrupció



La política, des del seu sentit originari, està destinada a administrar els recursos públics i els afers comunitaris per garantir condicions de vida dignes a la ciutadania. Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) entenem la política com un espai de transformació social que va més enllà de l’acció institucional i de la gestió quotidiana. Fem política des de l’activisme social i des de les institucions per canviar l’estat actual de les coses, no només per fer polítiques de progrés des dels governs on som presents, o per fiscalitzar i denunciar des de l’oposició allò que no compartim.

EUiA reivindiquem el paper de servei públic i comunitari de la gent que es dedica a fer política en molts àmbits, en la majoria dels casos a canvi de res i sacrificant altres aspectes de la seva vida personal.

De d’aquesta perspectiva, EUiA mostrem la nostra preocupació per l’actual manca de credibilitat i de confiança envers la política, especialment entre la gent treballadora i les classes populars. La crisi econòmica, política, institucional i de valors que pateix la nostra societat hauria de tenir, entre les seves solucions, un major empoderament de la ciutadania, més implicació política de molta més gent en els assumptes col·lectius. Ans al contrari, els efectes socials de la crisi, la inseguretat, la por, la resignació davant la falta d’expectatives, està fent que una part important de la societat no se signifiqui políticament i, en el pitjor dels casos, tingui una posició obertament contrària i de culpabilització de la política, entenent que és part del problema i no de la solució, i obrint la porta a l’aparició de fenòmens autoritaris que basen la seva estratègia populista en la negació de la política.

En aquest clima de descrèdit han influït decisivament els casos de corrupció destapats en els darrers temps, reforçant el desprestigi cap a les persones que es dediquen a l’activitat política, en un país que ja tenia una feble cultura democràtica. Malgrat que els casos de corrupció afecten sempre a unes determinades forces polítiques, especialment de les dretes,, s’acaba imposant la idea de que la corrupció és generalitzable a totes les forces polítiques

Els casos Gürtel i Bárcenas, el cas Palau, el cas de les ITV, el cas Crespo, el cas Pretòria, el cas Mercuri, els casos de presumpte espionatge polític, entre d’altres, fan que PP, CiU i PSC no tinguin credibilitat a l’hora de liderar la lluita contra la corrupció fins que no facin net a les seves pròpies formacions. Tampoc les altes institucions de l’Estat, com per exemple la Corona, estan exemptes de casos de corrupció, com demostra el cas Urdangarín i la manca de transparència de les despeses de la Casa Reial.

EUiA podem dir amb el cap ben alt que mai hem tingut cap imputat o condemnat per corrupció entre els nostres càrrecs públics i dirigents. Forma part de la identitat de l’esquerra que representem la tolerància zero cap a les conductes corruptes, i la denúncia dels corruptors, d’aquells que busquen corrompre la política en benefici propi o de tercers.

Atenent les exigències ciutadanes de major transparència en la política, volem aprofundir en els mètodes de control i en les bones pràctiques que continuïn reforçant aquesta actitud de netedat democràtica, i per això aprovem en aquesta Conferència Política un Codi Ètic i una Carta Financera que regulin els principis d’actuació dels nostres càrrecs públics i dirigents, i donin a conèixer a la ciutadania les seves retribucions que, d’acord amb els valors de l’austeritat i el bon ús dels recursos públics, s’ajusten a uns paràmetres que conjuguen la dignitat i sobrietat.

EUiA entenem que cal establir per llei un sou màxim i únic per a tot el sector públic i aprovar uns barems determinats en funció de la responsabilitat, per tal d’evitar dues conductes negatives: d’una banda, que algú es pugui interessar per l’activitat política institucional únicament en funció d’unes altes retribucions. I d’altra banda, que fruit de la no retribució o d’una retribució insuficient, només es puguin dedicar a l’activitat política aquelles persones que ja compten amb una posició econòmica acomodada.

Un altre dels fets quee faciliten la corrupció és la privatització de serveis que harien de ser prestat directament per les administracions públiques. Aquest espai de confluència entre el servei públic i l’activitat empresarial es terreny abonat al tràfic d’influències i a la temptació d’afavorir a determinades empreses de serveis en benefici propi o partidari, com ha esdevingut públic en els últims temps.

Cal una reestructuració de les formes i el funcionament de les polítiques públiques per posar punt final a poder d’un conjunt d’empreses que actuen simplement com a forma de condicions laborals degradades i serveis cars, sovint deficients.

Per lluitar contra la corrupció és imprescindible revertir el model actual i recuperar la gestió pública dels serveis públics. EUiA tindrem aquesta recuperació com un dels eixos principals de la nostra acció política, tant en aquells àmbits de poder en el quals estiguem presents com paral·lelament, incrementant la batalla de les idees en la defensa de la gestió pública i prioritzant la mobilització, juntament amb altres forces, per aquest objectiu.

EUiA ens comprometem a seguir lluitant per expulsar de la vida pública la corrupció i les males pràctiques. Apart del compliment de les normes aprovades al Codi Ètic i a la Carta Financera, EUiA ens comprometem a impulsar, entre d’altres, mesures per avançar cap a instruments de democràcia participativa, deliberativa i democràcia econòmica, de limitació, control i transparència del finançament dels partits polítics i les seves fundacions, d’enduriment penal contra la corrupció i reforçament de la justícia i de la lluita contra el frau fiscal.

En tot cas, a més de les mesures concretes esmentades, EUiA creiem que les causes profundes de la corrupció son d’origen sistèmic i que, per tant, per a superar-les de manera definitiva i poder sortir de la crisi econòmica, social, política, institucional i de valors que vivim, cal refondre la democràcia, cal obrir un procés constituent que canviï les bases del nostre sistema social i econòmic, i que construeixi un nou marc republicà de participació i decisió política de la ciutadania més obert i transparent. Per això, emplacem al conjunt de les esquerres socials i polítiques a lluitar unitàriament per tirar-ho endavant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada