29 d’abril 2008

La Comissió Permanent d´EUiA aprova una resolució sobre la sequera


La Comissió Permanent d´EUiA, reunida avui a Barcelona, ha aprovat una resolució que posa de manifest el posicionament de la formació davant la situació de sequera que pateix Catalunya. En la resolució, entre altres punts, EUiA defensa seguir impulsant la nova cultura de l´aigua, titlla de rellevants les mesures portades a terme pel Departament de Medi Ambient i Habitatge en aquest sentit, i demana que la prolongació del minitransvasament de l´Ebre sigui una obra excepcional i reversible. Posteriorment a la reunió de la Permanent s´ha fet una sessió específica que també ha tingut una part informativa on ha assistit el diputat d´ICV-EUiA Daniel Pi, encarregat en el grup parlamentari de la coalició de fer el seguiment de les polítiques mediambientals, de l´aigua i energètiques.Us adjuntem a continuació la resolució aprovada:Resolució d´EUiA sobre la sequeraCatalunya està patint un període de sequera molt greu, davant la qual s´han de prendre decisions polítiques per tal de garantir el subministrament d´aigua a tota la població del nostre país. Per la qual cosa, després de diverses reunions i d´analitzar els projectes presentats davant de la situació present, EUiA expressa la seva opinió sobre les mesures i les gestions fetes pel Govern de la Generalitat i les mesures proposades pel Govern Espanyol:
1) EUiA defensa una nova cultura de l´aigua. Més enllà de les polítiques estructurals, com les dessalinitzadores, que s´estan posant en marxa per evitar futures situacions problemàtiques, cal continuar impulsant de manera decidida mesures com l´estalvi, la reutilització, el millor ús dels aqüífers i de les aigües pluvials o la reutilització de les aigües de les depuradores
.2) Defensem un model de creixement diferent a l´actual, basat en el desenvolupament sostenible i l´equilibri territorial. Considerem que l´aigua és un bé públic, i escàs, que s´ha de repartir equitativament, i alhora és un element clau de política territorial.
3) Les mesures dutes a terme pel Departament de Medi Ambient i Habitatge per tal d´impulsar la nova cultura de l´aigua han estat rellevants, amb actuacions per una gestió sostenible i eficient de l´aigua, sense les quals ara ja hi haurien restriccions a l´àrea metropolitana de Barcelona. El Decret contra la Sequera, el model de gestió de l´aigua, les mesures d´estalvi i les inversions en infraestructures, en són alguns exemples. Les polítiques d´aigua del Govern d´Entesa contrasten amb l´aposta del govern de CiU, durant 23 anys, de gestionar l´oferta, construir grans infraestructures (PHN i Roine) i la inacció davant possibles situacions d´emergència.
4) La possibilitat de que no plogui el suficient durant els propers mesos obliga les administracions a prendre decisions de caire excepcional davant la hipòtesi de que puguem entrar en fase d´emergència i talls del subministrament. Des d´aquest punt de vista, la proposta de prolongar el minitransvasament de l´Ebre, aprovada pel Govern Espanyol, ha de ser una obra excepcional i reversible. A més, és fonamental que aquesta obra no impliqui modificar el règim de cabal ambiental i que tots els agents afectats estiguin perfectament informats.
5) La gestió i la comunicació del Departament de Medi Ambient i Habitatge, a l´hora d´afrontar la fase d´emergència, han mostrat deficiències i que eren manifestament millorables. El tractament institucional i públic de la proposta inicial del transvasament del Segre ha generat confusió i ha dificultat les decisions a prendre posteriorment
.Barcelona, 29 d´abril de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada