19 de desembre 2008

PLATAFORMA DE LA SERRA DE MARINA: RESPOSTA A L'AJUNTAMENT


A L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET
La Plataforma en la Defensa de la Serra de Marina, el Riu i Can Zam, entitat ciutadana amb domicili social al carrer Santa Rosa número 18 d’aquesta ciutat (salvem labastidalataforma.cat), i formada per un seguit de col·lectius ciutadans (Comité Oscar Romero; Casal d’Amistat amb Cuba; Comissió Antifeixista 27 de Gener; Lokal Social Krida; Ateneu Popular Julia Romera; Amics i Amigues de Diabugu Batapa; Associació d’Entitats de la Casa de la Solidaritat i Pau; Associació de Veïns de Riu Nord; Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí; FAVGRAM; Associació de Veïns del Raval; Associació de Veïns de la Serra de Marina; Associació de Veïns de Can Calvet; Centre Excursionista Puigcastellar; Maulets; Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs; Gent de Gramenet; Casal del Mestre; Unió Colomenca d’Atletisme; Gramenet Imatge Solidària; Assemblea Local d’Esquerra Unida i Alternativa; Iniciativa per Catalunya-Verds; Convergència i Unió; L’Espurna; Joves Solidaris de Gramenet; Brigada Julio Antonio Mella i Col·lectiu Ecologista Gram) reconeix les millores que es fan en aquesta segona proposta del l’ARE de La Bastida, per part del govern de la ciutat, en referència als plans inicials. Com varem dir en el passat Consell de Ciutat del 27 de novembre i en el Ple Municipal del dia 1 de desembre, aquest és un document de treball vàlid per a començar a treballar, mitjançant una comissió conjunta entre l’Ajuntament i la Plataforma.
Malgrat tot, considerem que en aquesta segona proposta institucional, existeixen alguns elements que s'haurien de millorar, i en especial, respecte a aquests punts: Construcció d'Habitatges La proposta que fem és de construir-hi un màxim de 100 habitatges. Aquestes construccions servirien per acabar de perfilar la façana del barri de Riera Alta que dona a La Bastida. Els pisos haurien de ser en règim de lloguer, per un termini determinat de temps i destinats a col·lectius desfavorits, per aquest motiu, creiem que s’hauria de crear un parc d'habitatges de titularitat municipal. Aquesta proposta es justifica en les següents dades: La nostra ciutat avui té una oferta d'habitatges buits que ronden els 5.000.
A més, aquest govern contempla la promoció d'uns 260 pisos en diferents barris de la ciutat per a l'any 2009. Es tracta en tots els casos d'habitatges de protecció oficial sota el règim de compra. Les distintes promocions estaran situades en:
Front Fluvial del Raval -2a fase

C/ de la Circumval·lació 85
C/ de la Circumval·lació 121-125
C/ de Pirineus 32
C/ de Pirineus 114
C/ d'Irlanda 127
Pge. de Sant Pasqual
C/ de Pau Clarís 27
Avda. de Santa Rosa 1
C/ de Milà i Fontanals, cantó Bruc
C/ del Pare Benet, cantó Ciutadella.
C/ del Dr. Ferran 24

En aquesta valoració no es comptabilitza els que estan en fase d'execució en el Parc Europa (Cúbics), la Ciba, les que s'executen en el Passeig de la Salzereda, o al carrer Nord, entre altres. Tots aquests habitatges s'estan construint en sòl que és, o ha estat, públic. Sense oblidar el voluminós ARE de Safaretjos, on es proposen construir 400 immobles. Si a això afegim l'oferta d'habitatge privat previst, ens trobem que en el mercat immobiliari local existeix un notable desequilibri entre l'oferta i la demanda. Per una altra banda, la nostra ciutat es troba amb una manca molt important de terreny públic on poder inserir els equipaments que necessita. És per aquest motiu que creiem que no es pot hipotecar el futur d'aquesta ciutat, construint més habitatges en sòl públic. Per aquest motiu, és de vital importància que aquests recursos, tant en recursos econòmics, com en sòl públic, han d'anar destinats a cobrir tots equipaments que ens manquen.
Equipaments

En la construcció d'equipaments en La Bastida s'haurien de tenir en compte les necessitats que tenim com a ciutat mitjana (alberg..). També s’hauria de planificar escoltant l’opinió dels veïns/es, envers les seves necessitats i sobre els equipaments imprescindibles per a la zona. En aquest sentit, s’hauria d’aprofitar els baixos d’alguns edificis. Com a prioritat bàsica, s'hauria de construir un alberg, dotat dels recursos econòmics imprescindibles, i definint la data d'inici i la de finalització.
Parc Forestal de la Bastida
Estem d'acord amb la proposta de reforestació del Parc de la Bastida, però la redacció del projecte, així com l'execució del mateix, hauria de tenir en compte la proposta formal feta per aquesta Plataforma, i de la qual aquest Ajuntament ja te prou coneixement (repoblació forestal, passeig rural central, miradors, zona de picnic, mobiliari urbà, un llac en el curs de la riera, una font...), així com dotar aquest projecte dels corresponents recursos econòmics, i una definició clara de la data d'inici i de la seva finalització.
Cobriment de la B-20
El cobriment de la B-20 s'hauria d'abordar en el seu conjunt. No s'entendria gaire, que es tanqués una part perquè s'instal·la una Universitat nova en la ciutat i, en canvi, els veïns que viuen un poc més a baix, i que porten anys sofrint constants sorolls i molèsties, se'ls deixés sense aquest cobriment. Creiem que, si no fos així, s’estaria creant un potencial desequilibri, amb veïns de primera i altres de segona. Com a Plataforma considerem que això no és ni justificable, ni just. Per aquest motiu, si cal, estem disposats a mobilitzar-nos conjuntament amb aquest Ajuntament per tal d’aconseguir-ho.
Pistes d'Atletisme
Estem convençuts que la millor ubicació de les pistes d’atletisme hauria de ser en Can Zam, com una peça més que complementi el gran parc de la ciutat. Aquesta ha estat una vella reivindicació, no només dels propis atletes locals de la UCA, sinó també de molts col·lectius ciutadans, a més, existeix un compromís polític i electoral per part del partit que ens governa. Per tant, s'hauria d’intentar complir amb aquestes promeses, i mes quan aquesta proposta ha estat oficialment aprovada i té el suport d'una àmplia majoria de la ciutadania. Les pistes d’atletisme es podrien construir en la pastilla de terreny on s’havia dissenyat situar el pavelló d’esports que es volia construir, o en el seu cas, en la pastilla de terreny on s’ubica actualment la cimentera, entre els camps de futbol i el riu.
Per un altre banda, i en el cas que fos impossible construir-la a Can Zam, creiem que si es materialitzés el cobriment de la B-20 (a l’alçada del lloc on son ara), es guanyaria un important espai on poder estendre unes pistes de 400 metros de corda, obtenint d’aquesta forma, una zona on es concentrarien tres elements importants i de qualitat, com son, la universitat, el parc de La Bastida, i les noves pistes d’atletisme, obtenint una renovada i esplèndida zona urbana, amb un notable valor afegit per a la imatge de la nostra ciutat.
L’ARE de Safaretjos
Des d’aquesta Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina, el Riu i Can Zam, considerem que cal una planificació global del Front Fluvial del Besòs, des del pont de Potosí fins a Sant Adrià. Es per això que considerem que el projecte actual del Front Fluvial del Raval, on queden per executar las fases II i III amb un total de 290 habitatges, suposa un barrera d'accés al Parc fluvial del Besòs als veïns/es del barri. Es per aquest motiu que creiem que la dotació d'equipaments destinats a la zona ARE s'hauria d'ubicar en l'àmbit del projecte de Front Fluvial, per tal de disminuir la volumetria dels edificis i eliminar aquesta barrera. A més creiem excessiu el nombre d'habitatges proposats. Considerem que la meitat de immobles, seria una xifra més adient, demanant expresament que la seva totalitat siguin en regim de lloguer protegit i de titularitat municipal.
Volem manifestar també la nul·la participació e informació que, sobre el projecte de l'ARE de Safarejos, han tingut els ciutadans/es per part de l'Ajuntament. Si el procés a la Bastida ha estat nefast, el de Safaretjos ha suposat un total menyspreu vers els veïns/es al nega’ls-hi el dret d'opinió, un dret fonamental en qualsevol projecte urbanístic. Aquest ARE no contempla els equipaments i serveis necessaris per a aquesta zona. És també, per aquest motiu que, com a Plataforma, rebutgem l’ARE fins que no es contemplin els equipaments i serveis amb els quals s'hauria de dotar als barris directament afectats,de El Raval i Safaretjos. També amb dotació pressupostària, data d'inici i data de finalització
Proposta de Comissió
Tanmateix considerem que, en aquests moments, haurem d'aprofitar l'aportació econòmica que el Govern Central fa a les ciutats de més de 100.000 habitants per a reactivar l'atur, mitjançant la creació d'infraestructures i altres serveis necessaris. I és per això que demanem formalment a aquest Ajuntament, crear una comissió que pugui aportar propostes sobre quines són les prioritats que te la nostra ciutat. Com a ciutadans, tenim el dret i constatem la voluntat de participar en la planificació del nostre futur urbà. Tal com deia en Jordi Borja, un dels urbanistes més importants que tenim: “la ciutat la fan els ciutadans/nes que viuen en ella; els tècnics recullen les propostes i li donen forma; i per últim, correspon als governs municipals la seva aprovació”. És per aquest motiu que demanem la creació d’aquesta comissió, per tal de treballar conjuntament en la millora de la qualitat de vida dels qui vivim en ella, amb la finalitat de transformar aquesta ciutat en un lloc més habitable, més humà i més solidari.
Santa Coloma de Gramenet (Gramenet de Besòs) a 19 de desembre de 2008.
PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA SERRA DE MARINA, EL RIU I CAN ZAM
carrer Santa Rosa, número 18 (Ateneu Popular Julia Romera)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada