03 de juny 2009

EL GRUP MUNICIPAL D'ICV-EUiA PRESENTA UNA MOCIÓ EN DEFENSA DEL BATXILLERAT NOCTURN A L'IES PUIG CASTELLAR

MOCIÓ PEL MANTENIMENT DEL BATXILLERAT NOCTURN PRESENCIAL QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D'ICV-EUiA AL PLE DE 2 DE JUNY DE 2009 DE L'AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET  

Atès que el projecte de Llei d'Educació de Catalunya diu a la seva exposició de motius:  

"La societat catalana aspira a proporcionar la millor educació possible a les noves generacions i, més enllà, a continuar donant oportunitats educatives a tothom durant tota la seva vida. Aquesta aspiració es correspon amb la voluntat col·lectiva de fer de Catalunya una país pròsper, benestant i cohesionat, on totes i cadascuna de les persones que hi viuen puguin portar a terme lliurement els seus projectes vitals.

L'educació és la porta obligada a la realització personal i al progrés col·lectiu; és la palanca que fa possible la superació dels condicionants personals, socials, econòmics i culturals de partida; és la clau de les oportunitats per superar les desigualtats i per desvetllar i aprofitar tots els talents de la societat." 

Atès que un dels objectius de la nova Llei d'Educació és disminuir l'abandonament escolar, o sigui d'aquells alumnes de 18 a 24 anys que surten del sistema educatiu sense estudis postobligatoris finalitzats. Val a dir que a Catalunya són un 34%, el doble que al País Basc on són un 14%, i per sobre de la mitjana estatal, que se situa en un 30%.  

Atès que la supressió del batxillerat nocturn presencial a 20 dels 46 centres educatius on s'impartia, un d'ells l'IES Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet,  l'any passat, ja va atemptar directament contra la universalitat del dret a l'educació, la qualificació professional i, en definitiva contra la igualtat d'oportunitats. 

Atès que en períodes de crisi com l'actual, és fa més necessària que mai una oferta educativa àmplia, adequada als sectors de població que més ho necessiten, els que tenen dificultats de tipus escolar, social i econòmic. I que és a aquest alumnat al que cal donar una segona oportunitat per obtenir el batxillerat que no va aconseguir al seu moment per diferents raons, entre elles l'haver-se vist obligat a treballar. 

Atès que l'impuls que pretén fer el Departament d'Educació amb el batxillerat a distància mitjançant l'IOC, no s'ha de fer a costa de suprimir l'opció presencial, una fórmula que fa molt de temps que s'ha demostrat necessària. La majoria d'alumnes que estudien el batxillerat nocturn difícilment podran fer-ho virtualment i amb les mateixes possibilitats d'èxit. Compaginar l'estudi amb el treball és una tasca difícil i els estudis presencials signifiquen acompanyament docent i aprenentatge col·lectiu. 

Atès que l'única opció per als estudiants de batxillerat nocturn del Barcelonès Nord era l'IES Eugeni d'Ors de Badalona, possibilitat que ara es tanca en haver anunciat la Generalitat que aquesta modalitat es deixarà d'impartir en aquest centre. 

Atès que la Generalitat també ha anunciat que a l'IES Sant Andreu de Barcelona, un centre molt proper per a l'alumnant colomenc, tampoc es podran matricular alumnes de batxillerat nocturn el proper curs. 

Atès que aquests anuncis tenen conseqüències sobre les previsions dels estudiants que han de compaginar la dedicació acadèmica amb altres obligacions, que són laborals en molts casos, i també sobre la planificació dels instituts pel projecte anual de l'any vinent. 

El Grup Municipal d'ICV-EUiA de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet proposa al Ple Municipal l'adopció dels següents acords: 

Primer: Reclamar al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que mantingui l'IES Eugeni d'Ors de Badalona i l'IES Sant Andreu de Barcelona en la xarxa de centres que impartiran batxillerat nocturn el proper curs. 

Segon: Donar suport a les actuacions que l'IES Eugeni d'Ors de Badalona promogui per tal de reivindicar el manteniment del batxillerat nocturn presencial a aquest centre, únic centre del Barcelonès Nord on encara s'impartia aquest batxillerat. 

Tercer: Donar suport a les actuacions que l'IES Sant Andreu de Barcelona, promogui per tal de reivindicar el manteniment del batxillerat nocturn presencial a aquest centre. 

Quart: Reclamar al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que inclogui l'IES Puig Castellar en la xarxa de centres que impartiran batxillerat nocturn el proper curs. 

Cinquè: Fer arribar a aquests acords a l'IES Eugeni d'Ors de Badalona, a l'IES Sant Andreu de Barcelona, al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya. 
 
 

Santa Coloma de Gramenet, maig de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada