24 de gener 2013


No a les retalledes! Hi ha alternatives

Resolució de´EUiA sobre la proposta del govern de retallar 4.000 milions d´euros

Davant la proposta del govern de la Generalitat de Catalunya de que s´han de retallar “de manera inevitable 4.000 milions d´euros en els pressupostos del 2013”, EUiA realitza les següents consideracions.

1º.- És del tot inadmissible que CiU presenti les retalledes com a l´única opció pressupostària possible, negat la pluralitat d´alternatives pròpia d´un sistema democràtic.

2º.- Si la Constitució  Espanyola estableix un límit al dèficit, però també garanteix tot un seguit de drets socials. Si aquests dos elements entren en conflicte, creien que s´han de prioritzar els drets de la ciutadania, i per tant és del tot punt legal i legítim no complir amb el prececte de limitació pressupostària.

3º.- No considerem legítim tot el deute contret per la Generalitat. Exigim una auditoria social d´aquest deute, i la no assumpció per part del sectot públic del deute contret pel sistema financer.

4º.- El frau fiscal a catalunya ascendeix a un mímim de 16.000 milions d´euros, segons el Sindicat de Tècnics del Ministeri d´Hicenda. Aquest frau és completament il.legal, i no és admissible que el govern de CiU accepti aquesta il.legalitat com a un fet consumat, i menys encara que la utilitzi per a retallar drets socials.

5º.-Catalunya té un dèficit fiscal que el mateix govern estima en 16.000 milions d´euros, i no s´està complint el mecanisme de finançament aprovat a l´Estatut. No és coherent plantejar la desobediència respecta a Espanya en temes de política educativa i no fer-ho en temes pressupostaris, i més encara quan existeixen incompliments i un dèficit fiscal que exigim es calculi de manera tècnicament adecuada i rigorosa.

6º.- Els ingressos públics de la Generalitat representen el 32% del PIB, davan del 44% de la UE-15. Aquest diferencial representa 25.000 milions d´euros. Part del mateix és conseqüència de les polítiques fiscals regressives que aplica el govern espanyol ( amb el suport de CiU). Però una altra part es pot corregir amb la política fiscal pròpia de la Generalitat. Concretament, i amb tot un seguit de mesures que apareixen al programa electoral d´ICV-EUiA, podrien recaptar-se fins a 3.000 milions d´euros anuals.

Per tant, és perfectament possible plantejar una política econòmica i fiscal alternativa a l´ortodòxia neoliberal de les retalledes i de l´austeritat. La societat catalana no pot acceptar més patiment i més retrocessos en els seus drets. Les retalledes representen un atac a aquests drets i, per tant, als mateixos fonaments de la democràcia.                                            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada