31 de març 2006

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA EN RELACIÓ A LA CELEBRACIÓ DEL FESTIVAL DE RADIO TELE-TAXI


En ple procés de conversió dels terrenys públics de Can Zam en el gran parc urbà que la nostre ciutat desitja, un cop més tornarà a irrompre, en aquest indret, la desbordada marea humana del festival multitudinari que organitza l´empresa Radio Tele Taxi, amb l´aplaudiment rítmic i entusiasta del grup majoritari d´aquest Ajuntament, i mol en especial el del seu alcalde, Bartomeu Muñoz. Si no hi ha cap canvi, el proper dia 2 d´abril, es podrà contemplar l´espectacle de desenes o centenars de milers de persones, concentrades en una zona verda poc idònia i molt reduïda, com és Can Zam, amb el poc dissimulat objectiu dels promotors, com és el de batre nous records d´assistència. Tampoc creiem que la finalitat dels assistents (dels quals l´immensa majoria son aliens a aquesta ciutat), sigui la de gaudir d´aquest parc, sinó més aviat, l´objectiu és veure el seus ídols d´aprop, sense reparar si és trepitja o es malmet la vegetació que els envolta.

No és de rebut, com pretén l´Ajuntament, minimitzar aquests “efectes col·laterals” manifestant que els danys que és produeixen son posteriorment reparats. Amb aquesta retòrica sensibilitat mediambiental de segona mà, que demostra la majoria del Consistori, mai es podria consolidar un verd de qualitat en el parc. Les nostres autoritats també haurien de saber que, ni Santa Coloma, ni el Parc de Can Zam, estan preparats per absorbir el col·lapse circulatori que aquest macrofestival provoca. Els veïns dels barris perifèrics al Parc queden sempre desbordats pel riu de gent que es desplaça amb els seus vehicles. S´aparquen en qualsevol lloc i impedeixen poder caminar amb normalitat per alguns carrers. Fins i tot, en alguns casos, dificulten l´accés d´entrada o sortida a alguns d´aquests habitatges. Tampoc sembla que aquesta megaconcentració reporti cap benefici econòmic o social a la nostra ciutat. Ben al contrari. Tot sembla indicar que es generen despeses extres en serveis públics com son, Guardia Urbana, neteja o jardineria.






Com és sabut, ara tot just, ha finalitzat el debat ciutadà sobre els usos del Parc de Can Zam on, un nodrit grup de col·lectius i entitats ciutadanes han reivindicat la preservació d´aquesta zona com a espai verd i frondós, així com la millora de la 1ª fase. Però, malgrat les apariències i les bones paraules que es van escoltar, el nostre alcalde deu de considerar més prioritaris, els seus interessos partidistes o els beneficis particulars d´una empresa privada, com és RTT, que les opinions i aspiracions ciutadanes majoritàriament manifestades en els darrers Consells de Ciutat. Considerem que l´amiguisme amb clau de popularisme electoralista que transpira la rebotiga d´aquest multitudinari festival, podria ser un bon negoci per alguns, però no comporta cap benefici per a la ciutat, ni per a la consolidació de Can Can Zam com a Parc urbà de referència.

Demanem, doncs, als nostres representants municipals, als potencials participants d´aquest esdeveniment, i al conjunt de la ciutadanía d´aquesta ciutat, que s´apliqui sentit comú crític, respecte a aquest desgavell que desnaturalitza l´ús, en un clar abús del Parc, afectant crònicament la seva integritat física. Així mateix, i atenent les desbordades dimensions que ha adquirit últimament aquesta passarel·la de famosos, el que queda de tot plegat, és un tablao d´interessos empresarials privats, fets a costa d´una de les poques zones verdes públiques que encara ens queden per consolidar. Creiem que molt aprop hi han llocs més idònis, fets expressament per esdeveniments de masses com aquest. El recinte del Forum, per exemple, per la seva accessibilitat, aparcaments i dimesions, compleix, amb escreix, tots els requisits que li manquen al Parc de Can Zam.

Per tant, apel·lant al compromís ciutadà adquirit per aquest Ajuntament, i molt especialment a la responsabilitat que li correspón al seu alcalde, Bartomeu Muñoz, sol·licitem públicament:

1) Que els nostres representants municipals es posicionin, de forma clara i contundent, respecte a les celebracions d´aquest macrofestival en el Parc de Can Zam.

2) Que no és donin els permisos municipals per l´acte de RTT del proper 2 d´abril, o en el seu cas que es comuniqui la negativa municipal als responsables del Consorci de l´Àrea Metropolitana o l´organ o entitat que pugui tenir alguna competència.

3) Que, en cas contrari, i atenent a que l´entitat organitzadora del festival es privada, demanem que es facin públiques les despeses municipals que s´hagin pogut generar el passat any i les que s´en derivin aquest.


Santa Coloma de Gramenet a 20 de març de 2006.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada