03 de febrer 2009

Campanya per demanar el tancament de Garoña


Barcelona 27 de gener del 2009
Tanquem les Nuclears – 100%RENOVABLES (TLN-100%EER) inicia una campanya ciutadana de cartes i missatges adreçada al President del Govern, el Ministre d’Indústria i el president d’IBERDROLA demanant que no es prorrogui el permís de funcionament de la central nuclear de Garoña.
TLN-100%EER ha iniciat una campanya de cartes adreçada a les parts implicades: presidència del Govern central, ministre d’indústria i president d’IBERDROLA (empresa titular del 50% de la central), en aquest darrer cas per la contradicció patent entre la seva postura pro nuclear i l’agresiva campanya publicitaria per donar una imatge “ecològica” de l’empresa, demanant que no s’amplii el termini de funcionament de la central nuclear de Garoña.
A mesura que s’acosta la data en que el Consell de Seguretat Nuclear ha d’emetre el seu informe, i el govern central ha de prendre la decisió, s’ha intensificat la campanya dels grups de pressió favorables a les nuclears intentant presentar el que és una decisió tècnica sobre una central perillosa, envellida i amb defectes de funcionament com una mena de repte històric que gairebé determinarà el futur de la política energètica del país.
El pes de Garoña en el conjunt del sistema de generació elèctrica del país és insignificant, no tan sols per la seva baixa potència elèctrica, 466 MW; també per la seva antiguitat, va ser autoritzada a entrar en funcionament el 30 d’octubre de 1970, amb el que ha complit ja més de 38 anys de funcionament tècnic, i per les seves múltiples fallides. L’actual autorització d’explotació finalitza el 5 de juliol de l’any 2009.
L’únic aspecte a on Garoña destaca és en el perill que representa per al medi ambient i per la salut de les persones. La central té greus problemes estructurals, com fallides en les bateries d’alimentació d’emergència, i processos de corrosió que afecten al circuit primari i a les entrades de les barres de control. Sords a aquesta realitat, els grups de pressió pro nuclears insisteixen en una demanda que no es justifica des de cap punt de vista, ni econòmic, ni energètic, ni social, ni ambiental.
La campanya del “lobby” muclear tan sols pot ser contrarrestada amb una resposta des de la societat civil que, malgrat que porta tres anys continuats de propaganda per tal d’amagar la irracionalitat de l’opció nuclear i per presentar-la gairebé com imprescindible, recorda quina és la realitat i continua mostrant-se majoritàriament contrària a aquesta tecnologia.
Amb set grups nuclears més funcionant, la societat no pot romandre al marge d’una decisió que podria establir un perillós precedent agreujat per la irresponsabilitat quotidiana mostrada pels gestors de les diferents centrals.
La campanya permet enviar cartes o missatges de correu electrònics al president Rodríguez Zapatero (http://www.tanquemlesnuclears.org), al Ministre d’Indústria (o (http://www.ciberactuacongreenpeace.es/?cyberid=28), i a José Ignacio Sánchez Galán, President i Conseller Delegat d'Iberdrola, S.A.
Des de TLN – 100%EER farem una ampla difusió de la campanya entre les organitzacions socials i la ciutadania preocupada per l’estat del medi ambient i la problemàtica energètica.
Més informació:Greenpeace: Anna Rosa Martínez, Delegada a Catalunya, 650 92 13 57Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear: Pep Puig, 629 932 908Ecologistes en Acció de Catalunya: Eloi Nolla, portaveu d’energia, 669 361 556Manuel Adelantado: 93 429 99 95 Tanquem les Nuclears – 100% RENOVABLES: Miguel Muñiz, 625 89 56 51
Barcelona 27 de enero del 2009.
Tanquem les Nuclears – 100%RENOVABLES (TLN-100%EER) inicia una campaña ciudadana de cartas y mensajes dirigidas al Presidente del Gobierno, el Ministro d’Industria y el presidente d’IBERDROLA pidiendo que no se prorrogue el permiso de funcionamiento de la central nuclear de Garoña.
TLN-100%EER ha iniciado una campaña de cartas y mensajes dirigida a las partes implicadas: presidencia del Gobierno central, ministro d’industria y presidente d’IBERDROLA (empresa titular del 50% de la central), en este último caso por la contradicción patente entre su postura pro nuclear y la agresiva campaña publicitaria para dar una imagen “ecológica” de la empresa, pidiendo que no se amplie el plazo de funcionamiento de la central nuclear de Garoña.
A medida que se acerca la fecha en que el Consejo de Seguridad Nuclear ha de emitir su informe, y el gobierno central debe tomar la decisión, se ha intensificado la campaña de los grupos de presión favorables a las nucleares intentando presentar lo que es una decisión técnica sobre una central peligrosa, envejecida y con defectos de funcionamiento como una espécie de reto histórico que casi determinará el futuro de la política energética del país.
El peso de Garoña en el conjunto del sistema de generación eléctrica del país es insignificante, no tan sólo por su baja potencia eléctrica, 466 MW; también por su antigüedad, fue autorizada a entrar en funcionamiento el 30 d’octubre de 1970, con lo que ha cumplido ya más de 38 años de funcionamiento técnico; y por sus múltiples fallos. La actual autorización d’explotación finaliza el 5 de julio de l’año 2009.
El único aspecto donde Garoña destaca es en el peligro que representa para el medio ambiente y para la salud de las personas. La central tiene graves problemas estructurales, como quiebras en las baterías d’alimentación d’emergencia, y procesos de corrosión que afectan al circuito primario y a las entradas de las barras de control. Sordos a esta realidad, los grupos de presión pro nucleares insisten en una demanda que no se justifica desde ningún punto de vista: ni económico, ni energético, ni social, ni ambiental.
La campaña del “lobby” muclear tan sólo puede ser contrarrestada por una respuesta desde la sociedad civil que, pese a que lleva tres años continuados de propaganda para ocultar la irracionalidad de l’opción nuclear y para presentarla casi como imprescindible, recuerda cuál es la realidad y continúa mostrándose mayoritariamente contraria a esta tecnología.
Con siete grupos nucleares más funcionando, la sociedad no puede permanecer al margen de una decisión que podría establecer un peligroso precedente, agravado por la irresponsabilidad cotidiana mostrada por los gestores de las diversas centrales. La campaña permite enviar cartas o mensajes de correo electrónicos al presidente Rodríguez Zapatero (http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/cerremosgarona.html#mensajepresidente ), al Ministro d’Industria (http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/cerremosgarona.html#mensajeministro ) o (http://www.ciberactuacongreenpeace.es/?cyberid=28 ), y a José Ignacio Sánchez Galán, Presidente y Consejero Delegado de Iberdrola, S.A. (http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/cerremosgarona.html#iberdrola )
Desde TLN – 100%EER haremos una amplia difusión de la campaña entre las organizaciones sociales y la ciudadanía preocupada por el estado del medio ambiente y la problemática energética que nos afecta.
Más información: Greenpeace: Anna Rosa Martínez, Delegada en Catalunya, 650 92 13 57 Grupo de Científicos y Técnicos por un Futuro No Nuclear: Pep Puig, 629 932 908 Ecologistes en Acción de Catalunya: Eloi Nolla, portavoz d’energía, 669 361 556 Manuel Adelantado: 93 429 99 95 Tanquem les Nuclears – 100% RENOVABLES: Miguel Muñiz, 625 89 56 51

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada