16 de juliol 2013

Dimissió

ICV-EUiA vol presentar una moció de censura al govern del PP per convocar eleccions anticipades


El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, i el d’ICV, Joan Herrera, conviden a la resta de partits catalanistes al Congrés a sumar-se a la proposta
Dilluns, 15 de juliol de 2013

ICV-EUiA vol impulsar una moció de censura al govern de Mariano Rajoy i escollir un nou president de Govern transitori que tingui com a objectiu la convocatòria anticipada d’eleccions generals. Aquesta és la resposta de la formació a l’escàndol del cobrament de suborns per part de la cúpula del PP, que suposa la crisi política més transcendent que ha viscut possiblement la democràcia des del 23-F, ha sostingut aquest migdia el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, en una roda de premsa conjunta amb el co-coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, que ha sostingut que el PP té "actituds pròpies d'una organització mafiosa". Nuet i Herrera han convidat a la resta de partits catalanistes al Congrés a sumar-se a aquesta moció. El coordinador d’EUiA, que ha avançat que el candidat podria ser una personalitat ciutadana, ha explicat que, a banda d’aquest front d’acció institucional, EUiA serà també present al carrer, a totes les mobilitzacions que hi hagi per reclamar la fi del govern del PP i de Mariano Rajoy.

“La democràcia a l’Estat espanyol està arraconada; l’han arraconat els mercats des de fa temps i ara l’ha arraconat la corrupció”, ha constatat Nuet a la roda de premsa conjunta d’EUiA i ICV d’aquest dilluns. Enfront d’això, ha defensat Nuet, cal “un pla ciutadà, cívic, de rescat d’aquesta democràcia”. I pel coordinador d’EUiA aquest rescat passa no només per una dimissió de Mariano Rajoy, sinó per una marxa en bloc de tot el govern del Partit Popular. “No creiem en un relleu d’un corrupte per un corrupte”; “és l’estructura política anomenada Partit Popular la que està podria fins la medul·la”, ha sostingut Nuet, que no ha contemplat “una altra possibilitat que no sigui la convocatòria d’eleccions anticipades”.

Per això, ha dit el diputat del grup de l’Esquerra Plural a la cambra baixa espanyola, “la moció de censura és la nostra opció”. Per presentar-la, la Constitució espanyola estableix que cal la signatura d’una desena dels diputats a la cambra, és a dir 35 d’ells; i un candidat alternatiu, que un cop escollit, preveu la Carta Magna, podria dissoldre les Corts i convocar nous comicis. Nuet ha defensat que aquesta possibilitat no només permetria “la regeneració política, i que la corrupció no segueixi instal·lada al Consell de Ministres”. “La crisi econòmica, sense Rajoy i sense el PP, pot tenir solució”, ha afegit Nuet en segon lloc. I, en tercer, el coordinador d’EUiA ha considerat que “Catalunya sortirà beneficiada si Rajoy plega”: ““la lliure decisió d’aquest poble és molt més probable sense Rajoy que amb Rajoy al Govern”.

Precisament per això, Nuet i Herrera, que tampoc s’han tancat a parlar amb el PSOE perquè els socialistes espanyols se sumin a la seva proposta de moció de censura, han exhortat especialment els partits catalanistes al Congrés per mirar de sumar aquestes 35 signatures: “avui en dia el millor que se li pot fer a Catalunya” és sumar-se a aquesta iniciativa, ha dit Nuet. “Sobretot a qui ens agradaria adreçar-nos és a CiU, ERC i el PSC”, ha afegit Herrera.

L’acord mínim possible entre aquestes forces seria la proposta d’un candidat alternatiu a Rajoy per plantejar la moció i un programa de govern mínim que consisteixi en la convocatòria d’eleccions anticipades. “Podríem buscar un candidat ciutadà”, ha esbossat Nuet, tot defensant que això suposaria trobar “una referència moral, que en aquests moments és imprescindible”.

Aquest front institucional és clau, però no l’únic, ha recordat Nuet. “Serem al carrer, impulsant i participant a tantes mobilitzacions com hi hagi”, ha defensat Nuet, que aquest diumenge al vespre ja va sumar-se a la marxa per reclamar la dimissió de Rajoy que, amb el lema #FemForaLaMàfia, va arrencar de la seu de la delegació del Govern espanyol a Catalunya i va acabar davant de la seu que el PP té a Barcelona, al carrer d’Urgell. Aquest vespre a les vuit hi ha convocada una nova concentració.





--------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada