22 de juliol 2008

ICV-EUiA PRESENTA UNA MOCIO DE REBUIG A LA DIRECTIVA DE LA VERGONYA APROVADA PEL PARLAMENT EUROPEU


Cap grup municipal va donar suport,CiU es va abstenir i PP i PSC-PSOE va votar de forma contraria.



MOCIÓ CONTRA LA DIRECTIVA DEL RETORN QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA DE L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET AL PLE MUNICIPAL DE 21 DE JULIOL DE 2008
El passat 18 de juny el Parlament Europeu va aprovar l’informe Weber que dóna llum verda a la Directiva relativa als procediments i normes comunes als Estats Membres per al retorn dels nacionals de tercers països que es trobin il·legalment al territori (Directiva Retorns), que prioritza els aspectes més repressors de la política migratòria, centrats en l’internament, les expulsions, les repatriacions i les mesures coercitives sense garanties de respecte als drets humans i a la vida de les persones migrades. En qualsevol cas, el punt de partida d’aquest debat hauria de ser la gestió legal de les migracions entesa en un sentit ampli.
Al mateix temps el Govern Espanyol vol ampliar fins als 60 dies l’internament de les persones migrades tot i les condicions deplorables dels centres d’internament al nostre país. L’Estat espanyol contínua vulnerant els drets més bàsics de les persones migrades en situació irregular, doncs permet el manteniment d’autèntics "forats negres", els centres d’internament d’estrangers, sense inspecció judicial, on són recloses persones que no han comès delictes i les deficiències dels quals han estat reiteradament denunciades no només pel defensor del Poble sinó també pel Parlament Europeu, les organitzacions humanitàries així com pels grups de l'esquerra europea i el grup Vers/ALE del Parlament Europeu.
Atès que la Directiva Retorns preveu, entre d’altres, els següents aspectes: una decisió administrativa que comporta privació de llibertat, fins i tot durant el tràmit de sol·licitud d’asil o de permís de residència –fins ara es requeria una ordre judicial prèvia -, una durada de la detenció que pot estendre’s fins als 18 mesos –a Espanya actualment són 40 dies -, una pena sistemàtica de prohibició d’accés al territori europeu per 5 anys – l’Estat Espanyol ja ho aplica- i una falta de protecció i garanties legals. La Directiva també preveu que aquestes mesures s'apliquin en determinades circumstàncies als menors no acompanyats.
Atès que l’aprovació d’aquesta Directiva significa un atemptat als drets humans, un retrocés en el projecte d’integració europea i un atac als principis fonamentals com el dret a la llibertat i el dret a emigrar, a més de perpetuar la intolerància i la segregació de la població més exclosa i en situació més desfavorable.
Atès que tant el projecte de Directiva com les intencions manifestades pel govern espanyol són inacceptables perquè donen carta blanca a la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals, no plantegen la qüestió des de l’òptica dels drets humans i no només estableixen mesures de privació de llibertat, sinó que tampoc fixen normes de protecció suficients per a impedir que les ja deplorables condicions actuals es deteriorin encara més.
Per tot això el Grup Municipal d’ICV-EUiA de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet proposa al Ple Municipal l’adopció dels acords següents:
Primer: Manifestar el nostre rebuig a l’aprovació per part del Parlament Europeu de l’informe Weber que dóna llum verda a la Directiva del Retorn.
Segon: Demanar al Govern Espanyol que garanteixi els drets bàsics de les persones migrades en situació irregular.
Tercer: Animar a les forces polítiques, socials i civils a continuar amb la campanya de denúncia d’aquesta Directiva.
Quart: Informar d’aquest acord al Parlament de Catalunya, el Congrés del Diputats, Govern de l’Estat i el Parlament Europeu, al Consell de Solidaritat i Cooperació al Desenvolupament d’aquesta ciutat i a les entitats locals que treballen en aquest àmbit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada