08 de novembre 2006

ATUREM EL PROJECTE DE PRESA D'ENDESA AL CONGOST DE MONTREBEI



El passat dijous 30 d’agost del 2006 va ser presentat, a la Delegació de la Generalitat a Lleida, el projecte de construcció de la Central Hidroelèctrica de Sant Esteve, promoguda per Endesa.
A l’acte, a més de fer-hi acte de presència bona part dels ajuntaments de la zona, tant catalans com de la Ribagorça, va assistir-hi també el portaveu i Conseller d’Obres Públiques, el Sr. Joaquim Nadal, que va afirmar, en companyia dels alcaldes i membres d’Endesa, que el projecte era compatible amb el medi ambient.
La presa, de 33 metres d’alçada, es construiria a escassos 500 metres de l’entrada del congost de Montrebei, a la vessant nord, al municipi de Sant Esteve de la Sarga.
En concret, la presa està prevista en el primer petit estret que fa el riu Noguera Ribargorçana en direcció al congost per la vessant nord. En aquest punt és on se situa l’antiga ermita romànica, actualment sense sostre, i enfront hi trobem la Vall del poble de Montgai, del Montsec de l’Estall.
El cabal de la central estaria entorn als 35 m3/s, o el que és el mateix, 35.000 litres per segon, el qual generarà una potència de 6,9 MW i una producció de 35 GWh/any.
CONSIDERACIONS AMBIENTALS
El congost de Montrebei constitueix, sense cap mena de dubte, un dels espais naturals més singulars del Prepirineu, tant des del punt de vista paisatgístic, al ser l’únic gran congost lliure d’infraestructures, com per la seva gran biodiversitat, amb la presència d’espècies en perill com són la llúdriga o el trencalòs.
RECONEIXEMENTS AMBIENTALS
• L’any 1987 es va declarar el Congost de Montrebei Reserva Natural, per a la conservació de la llúdriga. L’any 1992 el Congost de Montrebei es va incloure al PEIN, dins la Serra del Montsec.
• L’any 2004 el Congost de Montrebei era incorporat a la Xarxa Natura i fou declarat també com a ZEPA de la UE.
• L’actual govern de la Generalitat va subscriure el compromís de declarar el Montsec com a Parc Natural, i en l’actualitat s’han encarregat els estudis de base per la seva declaració.
En conclusió, hi ha pocs espais amb tantes figures de protecció que magnifiquin la seva gran importància ambiental.

ANTECEDENTS
L’any 1976 la Institució Catalana de Història Natural publica “Natura, ús o abús. Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans”, coordinat pel biòleg Ramon Folch. En aquesta obra, que posa les bases de l’estat del patrimoni natural de Catalunya i de la seva gestió futura que encara ara és vigent en molts aspectes, es proposa la declaració de Parc Natural per a la Serra del Montsec.
L’any 1982, el DPTOP de la Generalitat de Catalunya encarrega a un grup d’experts la redacció d’un “Estudi de delimitació dels espais naturals a protegir del Montsec” que recomana la creació del Parc Natural del Montsec, tal com havia estat reivindicat des de feia anys per persones i institucions de Lleida i del conjunt de Catalunya.
Entre els any 85 i 87 es va impulsar des de la Generalitat la Construcció de l’eix occidental que comunica Tortosa amb la Vall d’Aran; es va proposar realitzar un traçat de nova construcció des de la població d’agulló, Vall d’Àger, fins a Pont de Montanyana, passant pel congost de Montrebei. En aquell moment es va constituir una plataforma, i es va realitzar una intensa campanya amb la realització d’una exposició itinerant, l’edició d’un llibre i un vídeo amb nombrosos actes que van aconseguir aturar el projecte.
L’any 2003 es va constituïr una nova plataforma cívica en contra de la central eòlica de Sant Mamet, un espai natural que amb tota lògica hauria de formar part del Parc Natural del Montsec i que incomprensiblement no va ser ni inclòs en el PEIN. La plataforma, que estava absolutament a favor de l’energia eòlica fora dels espais naturals protegits i/o sensibles ambientalment, va recuperar la idea que durant 20 anys havia quedat soterrada pel govern de CiU sobre la necessitat de crear el Parc Natural del Montsec com a instrument de conservació dels valors ambientals i el desenvolupament socioeconòmic i cultural sostenible de les poblacions situades a l’àrea de influència del parc natural.
Per tot això, el congost de Mont Rebei ha de ser i protegit integralment dins del futur Parc Natural del Montsec. Ara doncs, cal més que mai declarar urgentment el Parc Natural del Montsec, nomenar l’equip de gestió i dotar-lo del finançament adequat per gestionar la conservació dels valors ambientals i el desenvolupament socioeconòmic i cultural sostenible de les poblacions situades a l’àrea de influència del parc natural.


IPCENA>

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada