15 de gener 2007

ENTREVISTA A JORDI MIRALLES (DIARI EL PUNT 1-1-07)



«A EUiA, abans que Interior, volíem una tercera conselleria, de caràcter social»
EUiA aparca la reivindicació de tenir un conseller per «no posar en risc» la reedició del tripartit. Miralles no està satisfet amb la no-paritat del govern, tot i que a ICV-EUiA hi ha dones «a l'alçada» de Saura i Baltasar.

Encara no sap si IU i ICV es presentaran plegats a les espanyoles.

-ICV ha renunciat a la tercera conselleria que li tocaria, després del creixement electoral, perquè seria per a EUiA?
-«Ni EUiA ni ICV volíem posar en risc en cap moment la reedició del govern d'esquerres, tot i que mereixíem tenir més representació, perquè així ho havien demanat els ciutadans a les urnes. Garantir una majoria d'esquerres passava per davant de tenir un tercer conseller. No era tan prioritari, tot i que sí molt important...»
-Vol dir que ho van imposar el PSC i ERC i que Saura no va poder fer res perquè EUiA tingués un conseller?
-«ICV també defensava, com EUiA, que el creixement electoral havia de comportar un augment de responsabilitats si es feia el govern d'entesa. Però quan ens vam posar a negociar, el PSC i ERC ja havien marcat el terreny de joc prèviament i havien acordat reduir les conselleries de 17 a 14. La part damnificada vam ser la part petita d'aquest acord de tres. I ens vam haver de mantenir en dues conselleries, tot i que ampliant les responsabilitats. No són els ciutadans qui ens han negat tenir una tercera conselleria sinó que ho han decidit el PSC i ERC, tot i l'evidència que nosaltres havíem crescut i ells havien perdut vots.»
-Vostè va pactar amb Saura, abans de les eleccions, que EUiA estaria «representada suficientment» si es reeditava el tripartit. Se sent ben representat? El pes institucional és encara molt desigual...
-«Hem cobert una part del compromís: EUiA ha doblat el nombre de diputats, d'un a dos. I un fa de secretari tercer de la mesa del Parlament i l'altra de portaveu adjunta del grup parlamentari. Tenim responsabilitats en les dues conselleries. I un senador. Ens sentim molt còmodes, també amb la representació en el govern. Saura i Baltasar són els dos consellers que hi havia en l'anterior govern i que havien fet molt bona feina, tant l'un com l'altre. Són també els nostres consellers. Si s'hagués obert la possibilitat de la tercera conselleria hauríem d'haver discutit i negociat si hauria estat per a EUiA.»
-Així que, a canvi de tot això, ja renuncien a tenir cap conselleria durant tota la legislatura...
-«Això és competència del president de la Generalitat, que és qui destitueix i nomena els consellers. No hi haurà altres majories que trenquin el govern d'entesa, ni s'avançaran les eleccions.»
-Quin sentit té ajuntar Relacions Institucionals i Participació amb Interior? EUiA ho va veure clar?
-«Això ja és una realitat, per tant ara l'hem d'assumir amb responsabilitat, en totes les dimensions. A EUiA, abans que Interior, volíem una tercera conselleria, de caràcter social. Però això, un cop no ha estat possible perquè el PSC i ERC ja havien acordat una altra cosa, es queda en una simple proposta de nit electoral. I ara ens impliquem en la seguretat.»
-Vostès són els que reclamaven la paritat home-dona amb més força, els que més s'omplien la boca en campanya, però són els que menys han fet perquè hi hagi conselleres en el govern.
-«No s'ha fet bé, no estem gens satisfets. Però quan tens pocs espais és més difícil. Nosaltres intentem garantir que quan tenim dos espais hi posem un home i una dona, com en la junta de portaveus del Parlament. Però si a la mesa tenim només un lloc, només podem posar un home o una dona. CiU té dos espais i hi ha posat dos homes. No estem satisfets, però des del govern d'entesa volem elaborar una llei per garantir la paritat en l'àmbit institucional.»
-ICV-EUiA té dues conselleries: no han estat capaços de posar un home i una dona? Necessiten una llei?
-«Haver escollit Saura i Baltasar té a veure amb la representació política i amb la gestió feta: hi ha continuïtat, una actualització dels dos consellers.»
-Està dient que no tenen dones a l'alçada de Saura i Baltasar, que facin les mateixes polítiques?-«No. Sens de dubte, hi ha dones que estan a l'alçada, companyes preparades que ja estan abordant responsabilitats en el món local i en el partit. En prenem nota. La dinàmica, però, quan només ens corresponien dues conselleries era una altra: és obvi que Saura, com a cap de llista, n'havia d'assumir una i a l'altra, si volíem donar continuïtat a les polítiques de Medi Ambient i Habitatge, havia de ser per a Baltasar.»
-En el cas que vostès haguessin tingut la tercera conselleria haguessin escollit una dona?
-«Això és política-ficció. Ho hauríem d'haver discutit.»
-No sap, si haguessin tingut tres conselleries, si com a mínim haurien escollit una dona?
-«No havíem pensat en qui perquè el que estàvem discutint era el què.»
-ICV i Izquierda Unida comparteixen grup al Congrés, però les relacions no passen pel seu millor moment. Sobretot des que Iniciativa ha firmat un conveni de col·laboració amb Los Verdes. S'han plantejat, IU i EUiA, la possibilitat de presentar-se en llistes separades d'Iniciativa en les eleccions estatals?-«De moment tenim acordat anar junts en les catalanes i les municipals. No n'hem parlat encara, de les estatals. Tot i que creiem que presentar-nos en coalició en tot l'últim cicle electoral va ser un èxit.»
-Què li sembla la proposta de Baltasar de limitar a 80 km/h la velocitat a l'àrea metropolitana per reduir la contaminació?
-«Ho estem estudiant. Pensem que contribuiria a reduir la contaminació, però és necessari que, amb la mateixa intensitat, també fem promoció del transport públic, sobretot el ferroviari. No es tracta només de contaminar menys, sinó també d'arribar a lloc quan toca. I això només es fa traient cotxes i camions i promocionant el tren, el transport col·lectiu.»
-Se sent més còmode amb Montilla de President que amb Maragall?-«Són maneres diferents de governar, de comunicar, de gestionar. No és ni millor ni pitjor, sinó diferent. Ara els catalans ens valoraran pel que fem i no pel que ens passa. Les corones d'espines i els Dragon Khans quedaran a les hemeroteques.»
ALBERT SEGURA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada