08 de novembre 2010

IU exigeix Zapatero prendre mesures per la "catàstrofe humanitària" sahrauí









I.U. exigeix Zapatero prendre mesures per la "catàstrofe humanitària" sahrauí

Publicat per Redacció Sírius el dilluns, novembre 08, 2010
Cayo Lara i Willy Meyer, d'Izquierda Unida, han exigit una "resposta immediata" tant al Govern d'Espanya com a la Unió Europea davant la "impunitat" amb la que està actuant Marroc en els territoris ocupats del Sàhara occidental, en què ha advertit que s'està produint una "catàstrofe humanitària". Segons fonts sahrauís l'atac marroquí ha causat milers de ferits i al menys 13 morts de moment.

Etiquetes de comentaris: 



L'eurodiputat d'IU i responsable internacional de la coalició, Willy Meyer, ha comparegut davant els mitjans de comunicació després que diumenge la policia marroquina li impedís baixar de l'avió en què havia viatjat fins a El Aaiun. "El que va succeir va ser només una anècdota enmig de l'actitud reiterada del Marroc d'impedir l'accés a la zona", ha afirmat Meyer.


Per això, ha reclamat al Govern espanyol i l'Unió Europea que prenguin cartes en l'assumpte i exigeixin al Marroc que compleixi amb els drets humans i la legalitat internacional. Meyer ha dirigit amb aquest objectiu sengles cartes a la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, i l'alta representant per a Afers Exteriors i Política de Seguretat de l'UE, Margaret Ashton.


"Hi ha una catàstrofe humanitària que ha de tenir una resposta immediata", ha insistit abans de dirigir-se directament a l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i advertir que "no pot seguir mirant a un altre costat" respecte a la situació del Sàhara Occidental.


A més, ha recordat que l'acord d'associació signat per l'Unió Europea amb el Marroc inclou una clàusula que exigeix el país àrab el compliment del dret internacional i els drets humans, de manera que Meyer creu que Europa ha de revisar el text després dels últims esdeveniments.

RISC DE RESPOSTA DEL FRONT POLISARIO



Per acabar amb la "impunitat" marroquina, Esquerra Unida ha cridat a més a la societat civil a mobilitzar-se i "reaccionar immediatament". "No es pot deixar a la seva sort al poble sahrauí", ha advertit després de recordar que el proper dissabte se celebrarà una manifestació pels carrers de Madrid.


L'eurodiputat ha avisat a més que, en cas que "no es posi fre" a l'actitud violenta" del Marroc, hi ha el risc que el Front Polisario canviï d'actitud i opti també per la violència: "Fins ara ha optat pels acords, però quan a un poble no se li dóna sortida és possible que canviï la seva posició i opti per una resposta armada", ha reiterat.


Per al dirigent d'IU, aquest pas seria "una desgràcia", però ha avisat que la responsabilitat no seria del poble sahrauí, sinó del Marroc, Espanya i la Unió Europea. "Esquerra Unida faria còmplice d'això a l'UE i el Govern espanyol", ha assegurat abans d'insistir que Trinidad Jiménez ha "d'agafar ràpid el telèfon" per traslladar al seu homòleg marroquí el missatge que "ha de moure fitxa".


En aquest punt, ha censurat l'actitud de la ministra espanyola "callant" davant els atacs del dirigent marroquí a la premsa espanyola i l'ha advertit que "no es pot posar cara sempre somrient", sinó que "a vegades hi ha posar cara molt seriosa i dir fins aquí hem arribat".


"COMPLICITAT ABSOLUTA" D'ESPANYA I L'UE


El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha coincidit a denunciar la "complicitat absoluta" dels governs de l'UE i d'Espanya amb les "violacions sistemàtiques" que està efectuant el Marroc respecte a les resolucions de l'ONU, "en el millor dels casos mirant a una altra banda".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada