L'Assemblea local d'Esquerra Unida i Alternativa va aprovar difondre el Manifest Programàtic "PER UNA ALTERNATIVA D'ESQUERRES A SANTA COLOMA".
Aquest document te vocació de document obert per contrastar i per demanar opinió sobre la ciutat que tenim i la que volem. DONA'NS LA TEVA OPINIÓ!!!
Obrim un procés que volem tancar-lo la primera quinzena de Desembre amb una proposta oberta i participativa.
PER UNA ALTERNATIVA D’ESQUERRES A SANTA COLOMA
Santa Coloma és una ciutat amb moltes incerteses, algunes d’elles és van esvaint (Can Zam, Insuficiència econòmica), però d’altres son continues a la ciutat, fruït sobretot d’una política municipal que no és gens planificada, si més no per als ciutadans/es, no hi ha un Pla estratègic de Ciutat, ni tampoc un estudi sobre les necessitats actuals i properes d’habitatges i equipaments, els grans projectes van sortint i es van ampliant amb una cadència que afavoreix el model de ciutat que és va imposant, doncs d’un amb un són més assumibles per la ciutadania.
EUiA creiem que estem en un moment molt important i decisiu en el futur de la ciutat, en el model de desenvolupament urbà i humà, això dependrà de diversos factors, uns que esdevindran força negatius i greus, el manteniment de la majoria absoluta per part del PSC i l’increment de la presència del PP al Consistori.
EUiA considerem que aquest fet només pot evitar-se amb més presència de les forces a l’esquerra del PSC, per això com sempre hem fet no cercarem la confrontació política amb aquestes propostes, demanarem més participació en les eleccions municipals, farem una crida per no fent-se mal, i tenir un discurs unitari i crític per un canvi i una alternativa a l’esquerra.
EUiA considerem que només la coalició ICV-EUiA pot ser-hi una garantia de trencament de la majoria absoluta, com a segona força política de la ciutat tenim també l’obligació de treballar amb aquesta direcció, la presència en les institucions i en l’equip de govern només son un mitjà, no deuen ser pas mai un fi, es una eina per fer més visibles les propostes i aconseguir els objectius de més i millor participació ciutadana, més polítiques socials i de lluita contra l’exclusió social, igualtat de drets entre tots els colomencs/ques, un urbanisme social i participatiu i aconseguir un parc de Can Zam, verd i frondós.
EUiA recollim l’herència de lluita i govern del PSUC, del moviment popular veïnal i de l’esquerra antifranquista, una legitimitat que car ningú ens pot negar. Cercarem la complicitat i el treball amb entitats ciutadanes i persones que creuen que una altre Santa Coloma es possible, doncs junts podem avançar.
Esquerra Unida i Alternativa demanem suport a aquesta proposta, com sempre hem fet els nostres debats són oberts i las nostres decisions són presses amb els companys i companyes que ens donen suport, d’una forma democràtica decidim els nostres compromisos. I ens reafirmem en el fet de rendir comptes de la nostra presencia institucional.
MÉS CIUTAT, MÉS RECURSOS
Esquerra Unida i Alternativa volem més competències per l’Ajuntament, però alhora volem els recursos suficients per desenvolupar-los. Volem incrementar la qualitat de vida dels ciutadans/es, es per aquest motiu que cal més autonomia local.
La prioritat en la despesa local, és el punt clau de la política municipal, hem d’incidir sobre les persones, defensem la democràcia, la igualtat i la justícia social com mesures efectives i reals de la realització d’aquestes polítiques. Nosaltres volem fugir de les polítiques basades en la inmediatessa i “d’aparador”.
Des d’EUiA ja vam proposar i posar en marxa la taxa a les entitats financeres, aquest exemple ens ha de servir per anar cap allò que sempre hem defensat, que paguin més impostos aquells que s’aprofiten més de la ciutat.
URBANISME I HABITATGE PELS CIUTADANS I CIUTADANES
S’està consolidant un model urbanístic de ciutat compacta, on els edificis “singulars” amb molta alçada es pretén que siguin normals dins el paisatge de la ciutat, però aquests no són una solució pels barris. Alhora s’està densificant la ciutat, sense preveure un increment dels serveis públics. Aquest model urbanístic del PSC que es el de consolidar una Santa Coloma a dues velocitats, no el compartim. El model urbanístic per EUiA deu ser participatiu, fet amb una visió comunitària, sostenible i tenint en compte a les persones, es dir humà i digne. Volem un Urbanisme reequilibrador en els barris.
L’espai públic deu ésser destinat per a equipaments públics, som contraris a experiències com las del 10HJ a Barcelona, fent pisos per a joves en llocs destinats a equipaments.
També calem més arbres i espais verds als barris, no compartim els models de plaça dura. Es necessari seguir fent accions de microurbanisme per millorar voreres i carrers però amb planificació, que no col·lapsin la ciutat.
Hem de ser honestos, projectes que s’ha definit a la ciutat, Pallaresa, Front Fluvial, no poden ser els nostres projectes, si be es cert que s’han millorat amb una vessant social, amb habitatges públics i amb pisos tutelats per a la gent gran, com és el cas de la Pallaresa. Però son models de desenvolupament urbà massa agressius pels barris.
Encara queden espais lliures a la ciutat cal protegir-los i reservar-los, el Solar de les aigües, Anselm de Riu, Can Calvet.
Santa Coloma és una de les ciutats on més han pujat els preus de l’habitatge en els darrers anys, això contrasta molt en ser-hi la segona ciutat per la cua en Renda Familiar disponible. Manca una política d’habitatge social. Hi ha segments de la població amb dificultats d’accedir a l’habitatge (famílies monoparentals, pensionistes, famílies amb ingressos molt baixos), als que no se lis dona solució, ni son prioritat.
Cal desplegar tota la intensitat el Decret pel dret a l’habitatge:
· Registre únic d’habitatge protegit, per conèixer les famílies que tenen dificultat d’accés a l’habitatge i les seves característiques.
· Xarxa de Mediació de lloguer social, Pisos per la Inclusió. Una eina per que els propietaris posin en el mercat els habitatges buits. Aquesta s’ha de convertir en la oficina de lloguer a la ciutat, evitant-ne els intermediaris de las agencies immobiliàries.
· Rehabilitació del parc d’habitatges.
· Intervenció pública en els casos d’infrahabitatge i manca de manteniment de l’edifici per part del propietari.
Però també hi ha d’altres eines, hem de lluitar contra els especuladors, que s’aprofiten i lloguen o venen espais sense cèdula d’habitabilitat, que relloguen fins al màxim petites habitacions, que fan de la pobresa i de la necessitat un aprofitament econòmic. Gravar els habitatges buits.
Hem de desenvolupar una veritable política d’habitatge. Amb més transparència de les actuacions municipals. I garantint l’accés de tothom als habitatges i aparcaments públics, i els seu ús social.
MÉS PARTICIPACIÓ, MÉS DEMOCRÀCIA
Volem més democràcia, això comporta més participació de la ciutadania, l'alt nivell d’abstenció es preocupant i es una dada a tenir en compte. Però també més igualtat, més accessibilitat als drets socials i als recursos socials. Una democràcia social en tot el seu contingut.
Santa Coloma necessita un moviment veïnal, útil, que canalitzi les incidències i els dèficits que existeixen als barris, que siguin un interlocutor ferm i reivindicatiu davant l’Ajuntament.
Cal una modificació del Reglament de Participació Ciutadana en aquelles qüestions que considerem que son importants, dret d’audiència, petició de paraula al Ple, Pressupostos Participatius... El model de l’Ajuntament, te moltes llacunes i diversos incompliments, el Consell de Ciutat, n’és massa formalista i consultiu, sense una capacitat decisòria, perd valor pels ciutadans/es. Alhora no s’acaben de tractat els projectes urbanístics, llevat de Can Zam.
Rebutgem a més l’ús restrictiu del Reglament per no donar la paraula als plens municipals, això fa veure la institució com massa el.litista, i allunyada del carrer. Hem de reconèixer l’esforç de posar espais d’ús exclusiu per a entitats, però alhora denunciem que no es respecti per part de les empreses d’oci, i que des de l’Ajuntament no es vetlli pel seu respecte. Hi ha un ús restrictiu dels mitjans de comunicació local, on es veta la informació. S’ha de fer un Reglament de mitjans de comunicació públics a la ciutat, un compromís que no s’ha portat a terme.
Les entitats ciutadanes formen una xarxa imprescindible per a una ciutat, s’han d’afavorir les seves activitats i cercar-ne models d’autogestió compartida i cogestió d’espais. La recuperació del Casal de Joves n’és imprescindible com un espai de trobada d’entitats juvenils.
MEDI AMBIENT, SOSTENIBILITAT I CAN ZAM
Can Zam es un dels temes claus per crear-ne model de ciutat, N’estem convençuts que ICV-EUiA hem estat la garantia i hem estat determinants al Consistori pels avanços que hem fet per aconseguir el gran parc urbà, verd I frondós que Santa Coloma necessita. EUiA ha dit si a la darrera proposta del planejament feta per Serveis Territorials, doncs considerem que acompleixen la major part de las propostes que sempre hem fet: No a habitatges dins el parc, no a la divisió dels Jardins Moragues, la viabilitat i equipaments públics.
Aquest és el parc que hem defensat EUiA, la coalició i la Plataforma. No pot ser el parc del PSC, no podem deixar que s’apropiïn de la nostra lluita i del nostre treball, aquells que tenien pensat d’altres usos per aquest espai.
Encara queda un llarg camí per tenir el gran parc que Santa Coloma necessita:
Ha de ser un parc urbà, verd i frondós, es a dir amb zones de gespa i vegetació, amb arbrat i amb el mínim de ciment, un parc de qualitat. Un parc que tingui en l’actual barri del Pilar, el seu cor frondós.
Sol·licitar que la masia de Can Zam sigui inclosa com lloc històric dins el Patrimoni històric català, i els jardins Moragues siguin una continuació i una porta d’entrada a la mateixa, on proposem la creació d’un museu de la Santa Coloma agrícola.
Hem de repensar, quins equipaments son necessaris per a la ciutat, que poden ser pol d’atracció pel parc. L’equipament front la Damm proposem un Centre d’educació mediambiental, com espai no només de divulgació sinó també d'investigació, en aspectes com l’ecologia urbana, tot incorporant energies renovables, ens reafirmem amb la nostra reivindicació no volem un edifici d’oci-negoci. Considerem també molt important una pista d’atletisme reglamentaria.
Aquests equipaments han de ser compatibles amb el parc, i no ser-hi agressius així la seva ubicació també te molt a veure, i pensen que aquells, com el Polisportiu, que poden ser-hi més visitats, han de ser prop de la Pallaresa, per facilitar l’aparcament i l’accés.
També queden punts d’incertesa com els equipaments metropolitans
Volem un seguiment amb una comissió ciutadana de tot el procés, i on tingui participació la Plataforma.
D’altres qüestions importants, son la defensa del Parc de la Serra de Marina, amb els seus límits actuals, i preservar-lo de qualsevol intent de retallada al revisar l’actual Polígon Industrial. El Parc de la Serra de Marina ha de rebre les inversions necessàries per dotar-lo d’espais de lleure, per la seva protecció. Ha de convertir-se en un espai natural que res hagi d’envejar a Collserola. La creació d’un recurs mediambiental a Torribera també aprofundiria en aquest sentit.
L’Agenda 21 local porta més d’una legislatura sense desenvolupar-se. La ciutat esta a la cua en les dades de la recollida selectiva. Defensem la implantació de plaques solars als edificis de nova construcció i l’increment d’aquestes a la ciutat, s’han de fomentar nous models de consum més racionals.
Santa Coloma ha d’afavorir l’ús de la bicicleta, mitjançant carrils bicis, i habilitar zones d’aparcament per aquestes.
Reclamem l’eliminació del peatge de Mollet i conectivitat del transport públic amb els grans polígons industrials, per accedir al Vallés
DRETS SOCIALS I SERVEIS PÚBLICS PER A TOTS I TOTES
Aquesta legislatura hem finalitzat el mapa sanitari a la ciutat, i podem dir que gaudim d’un “nou hospital”, amb l’ampliació de l’Esperit Sant. S’ha de garantir la qualitat de l’atenció sanitària i la participació dels usuaris dels centres, mitjançant Consells d’usuaris.
S’ha d’avançar per incrementar els serveis destinats a las patologies mentals i a l’atenció a les drogodependencies des d’una vessant preventiva i sanitària, però també des d’una vessant social.
Santa Coloma ha de revisar el mapa escolar per definir les necessitats de centres, defensem l’equitat i igualtat en l’ensenyament, i no acceptem les discriminacions que es fa per part dels centres concertats en l’escolarització dels infants. Calen més professionals i recursos en els centres d’ensenyament. L’absentisme i el fracàs escolar estan guanyant terreny, hem de posar tots els esforços en lluitar contra aquests dos fets molt greus i que suposen el primer esglaó en la desigualtat social.
En el mandat 2003-2007, no ha suposat una millora en les places d’escola bressol municipal, Santa Coloma esta molt endarrerida, només amb un 11% del total de places. Es urgent el desplegament de la xarxa, amb obertura d’escoles bressol a tota la ciutat, i de forma prioritaria a la zona sud.
Els infants deuen ser la prioritat en les politiques socials i de model de ciutat, cal habilitar espais de jocs, i de serveis públics, per tal de garantir els seus drets i el seu ple desenvolupament personal.
El Pla per a la Convivència deu ser el motor i l’espai de trobada d’una ciutat que n’estem convençuts s’enriqueix amb la diversitat, però que cal treballar dia a dia , pas a pas i no ser-hi un “aparador” o un “apagafocs”. Es va realitzar una revisió del Pla per a la Convivència, però creiem que no es suficient, calen més recursos econòmics i humans, cal una política de comunicació pedagògica sobre la diversitat, cal una direcció més política de la gestió de la diversitat i la interculturalitat, cal actuar amb transversalitat.
La defensa dels drets de tots/es els ciutadans vinguin d’on vinguin. La lluita contra las màfies que exploten als immigrants (habitatge, treball, prostitució...), el rebuig a lleis, com la d’estrangeria, que els situa en posicions mes vulnerables, l’acompliment de les ordenances de neteja i d’activitats, són mesures prioritaries per a EUiA
Gairebé dos anys després del conflicte de l’oratori a Singuerlin, no s’han donat passos per “normalitzar” una situació irregular. EUiA vam denunciar a la delegació del Govern la contradicció entre el permís de manifestació i la vulneració del dret al culte que va fer-se durant els incidents de l’Oratori.
També es necessari dotar de més recursos els serveis públics, principalment els Serveis Socials, per poder arribar a totes les situacions d’exclusió i de dificultats socials de la població, i de forma urgent i prioritaria als barris de la zona sud, com mesura d’acompanyament a la Llei de Barris.
Hi ha un increment de l’envelliment a la ciutat, ha d’haver més cobertura per la gent gran, més serveis públics, amb centres de dia, més teleassistencia, més atenció domiciliaria.
Defensem els serveis públics, a preus públics i de qualitat. Volem recuperar per part de l’Administració aquells serveis públics que s’han externalitzat en les darreres legislatures, enllumenat, neteja, Atenció Domiciliaria...Pateixen una manca de control del servei, d’informació i de coordinació que repercuteix a la ciutadania. Quan s’externalitza el servei, la empresa adjudicatària passa a ser-hi la “cara” de l’administració pública. No podem permetrà que empreses amb contracte amb l’Ajuntament vulnerin els drets laborals dels treballadors/es i no ofereixin un servei de qualitat als ciutadans. Tanmateix las instal·lacions esportives fetes amb diner públic i que s’acaben gestionant per empreses que treuen benefici de les mateixes.
Des d’EUiA considerem les ETT’s non grates a la ciutat, apostem per un treball digne, per la lluita contra la precarietat, i per la inserció laboral dels col·lectius més desfavorits.
Recolzarem iniciatives d’economia social, de cooperativisme, de nous jaciments d’ocupació i a la innovació tecnologica. Fem una aposta pel programari lliure en l’Administració municipal.
PER UNA CULTURA DE SOLIDARITAT, POPULAR I PARTICIPATIVA
La desaparició de la Fira d’entitats de la Festa Major, va suposar un abans i un després en les entitats de la ciutat, la desaparició d’un espai de convivència i de contacte amb els veïns/es, sense cap mena de dubte afebleix la xarxa social.
Hem d’oposar-nos a qualsevol intent de privatitzacio del Teatre Municipal, una cosa és la contractació de la programació i un altre ben diferent és la privatitzacio de la gestió. Hi ha prou grups de teatre colomencs i amb molta qualitat per donar-lis més rellevància en el Teatre. El Teatre deu ser de gestió pública i d’accés per a tots els ciutadans.
Santa Coloma te un alt nivell cultural, però desaprofitat, cantautors, grups de música i de teatre, músics de l’escola municipal, escriptors, poetes, pintors, escultors...molts d’ells ha tingut que marxar fora per fer-se un nom, s’ha de impulsar i recolzar tots els fenòmens artistics i culturals de la ciutat. També potenciar la cultura tradicional del centre Joan Pairó. EUiA defensem un oci no consumista i alternatiu, es per aquest motiu que creiem que és molt important l’autogestió i la cessió d’espais a aquests grups culturals.
Defensem el Patrimoni històric i volem treballar amb la recuperació de la memòria històrica de la ciutat.
Considerem important donar més empenta en la cultura per la pau i la solidaritat, propossem un agermanament amb una ciutat palestina.
Reivindiquem un Alberg Juvenil, com espai de trobada i de contacte entre joves d’arreu del món i que afavoriria la programació d’activitats de solidaritat i culturals a la ciutat.
Santa Coloma és una ciutat amb moltes incerteses, algunes d’elles és van esvaint (Can Zam, Insuficiència econòmica), però d’altres son continues a la ciutat, fruït sobretot d’una política municipal que no és gens planificada, si més no per als ciutadans/es, no hi ha un Pla estratègic de Ciutat, ni tampoc un estudi sobre les necessitats actuals i properes d’habitatges i equipaments, els grans projectes van sortint i es van ampliant amb una cadència que afavoreix el model de ciutat que és va imposant, doncs d’un amb un són més assumibles per la ciutadania.
EUiA creiem que estem en un moment molt important i decisiu en el futur de la ciutat, en el model de desenvolupament urbà i humà, això dependrà de diversos factors, uns que esdevindran força negatius i greus, el manteniment de la majoria absoluta per part del PSC i l’increment de la presència del PP al Consistori.
EUiA considerem que aquest fet només pot evitar-se amb més presència de les forces a l’esquerra del PSC, per això com sempre hem fet no cercarem la confrontació política amb aquestes propostes, demanarem més participació en les eleccions municipals, farem una crida per no fent-se mal, i tenir un discurs unitari i crític per un canvi i una alternativa a l’esquerra.
EUiA considerem que només la coalició ICV-EUiA pot ser-hi una garantia de trencament de la majoria absoluta, com a segona força política de la ciutat tenim també l’obligació de treballar amb aquesta direcció, la presència en les institucions i en l’equip de govern només son un mitjà, no deuen ser pas mai un fi, es una eina per fer més visibles les propostes i aconseguir els objectius de més i millor participació ciutadana, més polítiques socials i de lluita contra l’exclusió social, igualtat de drets entre tots els colomencs/ques, un urbanisme social i participatiu i aconseguir un parc de Can Zam, verd i frondós.
EUiA recollim l’herència de lluita i govern del PSUC, del moviment popular veïnal i de l’esquerra antifranquista, una legitimitat que car ningú ens pot negar. Cercarem la complicitat i el treball amb entitats ciutadanes i persones que creuen que una altre Santa Coloma es possible, doncs junts podem avançar.
Esquerra Unida i Alternativa demanem suport a aquesta proposta, com sempre hem fet els nostres debats són oberts i las nostres decisions són presses amb els companys i companyes que ens donen suport, d’una forma democràtica decidim els nostres compromisos. I ens reafirmem en el fet de rendir comptes de la nostra presencia institucional.
MÉS CIUTAT, MÉS RECURSOS
Esquerra Unida i Alternativa volem més competències per l’Ajuntament, però alhora volem els recursos suficients per desenvolupar-los. Volem incrementar la qualitat de vida dels ciutadans/es, es per aquest motiu que cal més autonomia local.
La prioritat en la despesa local, és el punt clau de la política municipal, hem d’incidir sobre les persones, defensem la democràcia, la igualtat i la justícia social com mesures efectives i reals de la realització d’aquestes polítiques. Nosaltres volem fugir de les polítiques basades en la inmediatessa i “d’aparador”.
Des d’EUiA ja vam proposar i posar en marxa la taxa a les entitats financeres, aquest exemple ens ha de servir per anar cap allò que sempre hem defensat, que paguin més impostos aquells que s’aprofiten més de la ciutat.
URBANISME I HABITATGE PELS CIUTADANS I CIUTADANES
S’està consolidant un model urbanístic de ciutat compacta, on els edificis “singulars” amb molta alçada es pretén que siguin normals dins el paisatge de la ciutat, però aquests no són una solució pels barris. Alhora s’està densificant la ciutat, sense preveure un increment dels serveis públics. Aquest model urbanístic del PSC que es el de consolidar una Santa Coloma a dues velocitats, no el compartim. El model urbanístic per EUiA deu ser participatiu, fet amb una visió comunitària, sostenible i tenint en compte a les persones, es dir humà i digne. Volem un Urbanisme reequilibrador en els barris.
L’espai públic deu ésser destinat per a equipaments públics, som contraris a experiències com las del 10HJ a Barcelona, fent pisos per a joves en llocs destinats a equipaments.
També calem més arbres i espais verds als barris, no compartim els models de plaça dura. Es necessari seguir fent accions de microurbanisme per millorar voreres i carrers però amb planificació, que no col·lapsin la ciutat.
Hem de ser honestos, projectes que s’ha definit a la ciutat, Pallaresa, Front Fluvial, no poden ser els nostres projectes, si be es cert que s’han millorat amb una vessant social, amb habitatges públics i amb pisos tutelats per a la gent gran, com és el cas de la Pallaresa. Però son models de desenvolupament urbà massa agressius pels barris.
Encara queden espais lliures a la ciutat cal protegir-los i reservar-los, el Solar de les aigües, Anselm de Riu, Can Calvet.
Santa Coloma és una de les ciutats on més han pujat els preus de l’habitatge en els darrers anys, això contrasta molt en ser-hi la segona ciutat per la cua en Renda Familiar disponible. Manca una política d’habitatge social. Hi ha segments de la població amb dificultats d’accedir a l’habitatge (famílies monoparentals, pensionistes, famílies amb ingressos molt baixos), als que no se lis dona solució, ni son prioritat.
Cal desplegar tota la intensitat el Decret pel dret a l’habitatge:
· Registre únic d’habitatge protegit, per conèixer les famílies que tenen dificultat d’accés a l’habitatge i les seves característiques.
· Xarxa de Mediació de lloguer social, Pisos per la Inclusió. Una eina per que els propietaris posin en el mercat els habitatges buits. Aquesta s’ha de convertir en la oficina de lloguer a la ciutat, evitant-ne els intermediaris de las agencies immobiliàries.
· Rehabilitació del parc d’habitatges.
· Intervenció pública en els casos d’infrahabitatge i manca de manteniment de l’edifici per part del propietari.
Però també hi ha d’altres eines, hem de lluitar contra els especuladors, que s’aprofiten i lloguen o venen espais sense cèdula d’habitabilitat, que relloguen fins al màxim petites habitacions, que fan de la pobresa i de la necessitat un aprofitament econòmic. Gravar els habitatges buits.
Hem de desenvolupar una veritable política d’habitatge. Amb més transparència de les actuacions municipals. I garantint l’accés de tothom als habitatges i aparcaments públics, i els seu ús social.
MÉS PARTICIPACIÓ, MÉS DEMOCRÀCIA
Volem més democràcia, això comporta més participació de la ciutadania, l'alt nivell d’abstenció es preocupant i es una dada a tenir en compte. Però també més igualtat, més accessibilitat als drets socials i als recursos socials. Una democràcia social en tot el seu contingut.
Santa Coloma necessita un moviment veïnal, útil, que canalitzi les incidències i els dèficits que existeixen als barris, que siguin un interlocutor ferm i reivindicatiu davant l’Ajuntament.
Cal una modificació del Reglament de Participació Ciutadana en aquelles qüestions que considerem que son importants, dret d’audiència, petició de paraula al Ple, Pressupostos Participatius... El model de l’Ajuntament, te moltes llacunes i diversos incompliments, el Consell de Ciutat, n’és massa formalista i consultiu, sense una capacitat decisòria, perd valor pels ciutadans/es. Alhora no s’acaben de tractat els projectes urbanístics, llevat de Can Zam.
Rebutgem a més l’ús restrictiu del Reglament per no donar la paraula als plens municipals, això fa veure la institució com massa el.litista, i allunyada del carrer. Hem de reconèixer l’esforç de posar espais d’ús exclusiu per a entitats, però alhora denunciem que no es respecti per part de les empreses d’oci, i que des de l’Ajuntament no es vetlli pel seu respecte. Hi ha un ús restrictiu dels mitjans de comunicació local, on es veta la informació. S’ha de fer un Reglament de mitjans de comunicació públics a la ciutat, un compromís que no s’ha portat a terme.
Les entitats ciutadanes formen una xarxa imprescindible per a una ciutat, s’han d’afavorir les seves activitats i cercar-ne models d’autogestió compartida i cogestió d’espais. La recuperació del Casal de Joves n’és imprescindible com un espai de trobada d’entitats juvenils.
MEDI AMBIENT, SOSTENIBILITAT I CAN ZAM
Can Zam es un dels temes claus per crear-ne model de ciutat, N’estem convençuts que ICV-EUiA hem estat la garantia i hem estat determinants al Consistori pels avanços que hem fet per aconseguir el gran parc urbà, verd I frondós que Santa Coloma necessita. EUiA ha dit si a la darrera proposta del planejament feta per Serveis Territorials, doncs considerem que acompleixen la major part de las propostes que sempre hem fet: No a habitatges dins el parc, no a la divisió dels Jardins Moragues, la viabilitat i equipaments públics.
Aquest és el parc que hem defensat EUiA, la coalició i la Plataforma. No pot ser el parc del PSC, no podem deixar que s’apropiïn de la nostra lluita i del nostre treball, aquells que tenien pensat d’altres usos per aquest espai.
Encara queda un llarg camí per tenir el gran parc que Santa Coloma necessita:
Ha de ser un parc urbà, verd i frondós, es a dir amb zones de gespa i vegetació, amb arbrat i amb el mínim de ciment, un parc de qualitat. Un parc que tingui en l’actual barri del Pilar, el seu cor frondós.
Sol·licitar que la masia de Can Zam sigui inclosa com lloc històric dins el Patrimoni històric català, i els jardins Moragues siguin una continuació i una porta d’entrada a la mateixa, on proposem la creació d’un museu de la Santa Coloma agrícola.
Hem de repensar, quins equipaments son necessaris per a la ciutat, que poden ser pol d’atracció pel parc. L’equipament front la Damm proposem un Centre d’educació mediambiental, com espai no només de divulgació sinó també d'investigació, en aspectes com l’ecologia urbana, tot incorporant energies renovables, ens reafirmem amb la nostra reivindicació no volem un edifici d’oci-negoci. Considerem també molt important una pista d’atletisme reglamentaria.
Aquests equipaments han de ser compatibles amb el parc, i no ser-hi agressius així la seva ubicació també te molt a veure, i pensen que aquells, com el Polisportiu, que poden ser-hi més visitats, han de ser prop de la Pallaresa, per facilitar l’aparcament i l’accés.
També queden punts d’incertesa com els equipaments metropolitans
Volem un seguiment amb una comissió ciutadana de tot el procés, i on tingui participació la Plataforma.
D’altres qüestions importants, son la defensa del Parc de la Serra de Marina, amb els seus límits actuals, i preservar-lo de qualsevol intent de retallada al revisar l’actual Polígon Industrial. El Parc de la Serra de Marina ha de rebre les inversions necessàries per dotar-lo d’espais de lleure, per la seva protecció. Ha de convertir-se en un espai natural que res hagi d’envejar a Collserola. La creació d’un recurs mediambiental a Torribera també aprofundiria en aquest sentit.
L’Agenda 21 local porta més d’una legislatura sense desenvolupar-se. La ciutat esta a la cua en les dades de la recollida selectiva. Defensem la implantació de plaques solars als edificis de nova construcció i l’increment d’aquestes a la ciutat, s’han de fomentar nous models de consum més racionals.
Santa Coloma ha d’afavorir l’ús de la bicicleta, mitjançant carrils bicis, i habilitar zones d’aparcament per aquestes.
Reclamem l’eliminació del peatge de Mollet i conectivitat del transport públic amb els grans polígons industrials, per accedir al Vallés
DRETS SOCIALS I SERVEIS PÚBLICS PER A TOTS I TOTES
Aquesta legislatura hem finalitzat el mapa sanitari a la ciutat, i podem dir que gaudim d’un “nou hospital”, amb l’ampliació de l’Esperit Sant. S’ha de garantir la qualitat de l’atenció sanitària i la participació dels usuaris dels centres, mitjançant Consells d’usuaris.
S’ha d’avançar per incrementar els serveis destinats a las patologies mentals i a l’atenció a les drogodependencies des d’una vessant preventiva i sanitària, però també des d’una vessant social.
Santa Coloma ha de revisar el mapa escolar per definir les necessitats de centres, defensem l’equitat i igualtat en l’ensenyament, i no acceptem les discriminacions que es fa per part dels centres concertats en l’escolarització dels infants. Calen més professionals i recursos en els centres d’ensenyament. L’absentisme i el fracàs escolar estan guanyant terreny, hem de posar tots els esforços en lluitar contra aquests dos fets molt greus i que suposen el primer esglaó en la desigualtat social.
En el mandat 2003-2007, no ha suposat una millora en les places d’escola bressol municipal, Santa Coloma esta molt endarrerida, només amb un 11% del total de places. Es urgent el desplegament de la xarxa, amb obertura d’escoles bressol a tota la ciutat, i de forma prioritaria a la zona sud.
Els infants deuen ser la prioritat en les politiques socials i de model de ciutat, cal habilitar espais de jocs, i de serveis públics, per tal de garantir els seus drets i el seu ple desenvolupament personal.
El Pla per a la Convivència deu ser el motor i l’espai de trobada d’una ciutat que n’estem convençuts s’enriqueix amb la diversitat, però que cal treballar dia a dia , pas a pas i no ser-hi un “aparador” o un “apagafocs”. Es va realitzar una revisió del Pla per a la Convivència, però creiem que no es suficient, calen més recursos econòmics i humans, cal una política de comunicació pedagògica sobre la diversitat, cal una direcció més política de la gestió de la diversitat i la interculturalitat, cal actuar amb transversalitat.
La defensa dels drets de tots/es els ciutadans vinguin d’on vinguin. La lluita contra las màfies que exploten als immigrants (habitatge, treball, prostitució...), el rebuig a lleis, com la d’estrangeria, que els situa en posicions mes vulnerables, l’acompliment de les ordenances de neteja i d’activitats, són mesures prioritaries per a EUiA
Gairebé dos anys després del conflicte de l’oratori a Singuerlin, no s’han donat passos per “normalitzar” una situació irregular. EUiA vam denunciar a la delegació del Govern la contradicció entre el permís de manifestació i la vulneració del dret al culte que va fer-se durant els incidents de l’Oratori.
També es necessari dotar de més recursos els serveis públics, principalment els Serveis Socials, per poder arribar a totes les situacions d’exclusió i de dificultats socials de la població, i de forma urgent i prioritaria als barris de la zona sud, com mesura d’acompanyament a la Llei de Barris.
Hi ha un increment de l’envelliment a la ciutat, ha d’haver més cobertura per la gent gran, més serveis públics, amb centres de dia, més teleassistencia, més atenció domiciliaria.
Defensem els serveis públics, a preus públics i de qualitat. Volem recuperar per part de l’Administració aquells serveis públics que s’han externalitzat en les darreres legislatures, enllumenat, neteja, Atenció Domiciliaria...Pateixen una manca de control del servei, d’informació i de coordinació que repercuteix a la ciutadania. Quan s’externalitza el servei, la empresa adjudicatària passa a ser-hi la “cara” de l’administració pública. No podem permetrà que empreses amb contracte amb l’Ajuntament vulnerin els drets laborals dels treballadors/es i no ofereixin un servei de qualitat als ciutadans. Tanmateix las instal·lacions esportives fetes amb diner públic i que s’acaben gestionant per empreses que treuen benefici de les mateixes.
Des d’EUiA considerem les ETT’s non grates a la ciutat, apostem per un treball digne, per la lluita contra la precarietat, i per la inserció laboral dels col·lectius més desfavorits.
Recolzarem iniciatives d’economia social, de cooperativisme, de nous jaciments d’ocupació i a la innovació tecnologica. Fem una aposta pel programari lliure en l’Administració municipal.
PER UNA CULTURA DE SOLIDARITAT, POPULAR I PARTICIPATIVA
La desaparició de la Fira d’entitats de la Festa Major, va suposar un abans i un després en les entitats de la ciutat, la desaparició d’un espai de convivència i de contacte amb els veïns/es, sense cap mena de dubte afebleix la xarxa social.
Hem d’oposar-nos a qualsevol intent de privatitzacio del Teatre Municipal, una cosa és la contractació de la programació i un altre ben diferent és la privatitzacio de la gestió. Hi ha prou grups de teatre colomencs i amb molta qualitat per donar-lis més rellevància en el Teatre. El Teatre deu ser de gestió pública i d’accés per a tots els ciutadans.
Santa Coloma te un alt nivell cultural, però desaprofitat, cantautors, grups de música i de teatre, músics de l’escola municipal, escriptors, poetes, pintors, escultors...molts d’ells ha tingut que marxar fora per fer-se un nom, s’ha de impulsar i recolzar tots els fenòmens artistics i culturals de la ciutat. També potenciar la cultura tradicional del centre Joan Pairó. EUiA defensem un oci no consumista i alternatiu, es per aquest motiu que creiem que és molt important l’autogestió i la cessió d’espais a aquests grups culturals.
Defensem el Patrimoni històric i volem treballar amb la recuperació de la memòria històrica de la ciutat.
Considerem important donar més empenta en la cultura per la pau i la solidaritat, propossem un agermanament amb una ciutat palestina.
Reivindiquem un Alberg Juvenil, com espai de trobada i de contacte entre joves d’arreu del món i que afavoriria la programació d’activitats de solidaritat i culturals a la ciutat.
Ah! Por cierto:
ResponEliminaAngel Pla, el concejal de EUiA en el Ayuntamiento de Santa Coloma, puede dar explicaciones de por qué amezazó e insultó por teléfono a un director de una escuela pública que había sido agredido por un alumno? O de eso no se habla?