08 d’abril 2009

ENTREVISTA A PEDRO GALLARDO: EL MIRALL MARÇ'09


Pedro Gallardo se’n va a Melilla, on va nèixer l’any1952. Va venir a Santa Coloma al 1978 per fer de mestre a l’antic Nicolàs Longarón,del que va ser director i al qual va ajudar a canviar el nom pel de Can Zam.Home d’esquerres, delPSUC, d’Iniciativa i ara d’EUiA, va decidir viure la política des de el moviment veïnali rebutjant entrar a les llistes que l’haguessin fet regidor.Va ser president de la FAVGRAM tot i creure que aquesta fedració no era el que necessitava la ciutat.“Torno a casa perquèsempre vaig voler-ho així i perquè no tenir fills m’ho fa fàcil; però mai deixaréde tenir arrels aquí”. He donat a la ciutat el que he pogut. Vaig venir humild, me’n torno humild”.







Tenia clar que tornaria a la seva terra els darrers anys dela seva vida professional. Per a ell, aquest és el darrer curs al col·legi Primavera, on dóna classes. "L'ensenyament a la ciutat perd qualitat a passos gegantins, la manca de planificació de la Conselleria i de l'Ajuntament ens ha dut a una realitat queconfiguren aules massificades i amb presència d'alumnes de moltes nacionalitats diferents. I no hi ha recursos per atendre-ho en condicions. Estem maleducant una generació denens i això pot passar-nosfactura".Pedro Gallardo és contundenti clar quan explica les seves idees. D'esquerres de sempre i girant cada cop més en la cerca d'un comunisme democràticen el que creu. "Vaig poder entrar en un bon lloc a les llistes de Lluís Hernándezal 87; però no hem vaig trobar madur. Tot i que aleshores vaig deixar la direcció del col·legi deprimit per no haver acceptat,ara no me'n penedeixo".Políticament, creu que els millors anys han estat els dos primers mandats d'Hernández."La darrera legislatura va tenir molta gent del seu equip que li va fer el llit. El temps de Manuela el definiria com el d'un populisme maternalista i el de Bartu com de populisme plutocràtic.Aquest alcalde creu que som súbdits i que hem de rendir-li pleitesia".

A partir del 1991, la seva manera de fer política es va centrar en el moviment veïnal.Va estar a Can Franquesa, toti que ell viu a Singuerlín. "Això alguna gent no ho va entendre mai". Eren uns temps en què les AAVV ja havien perdut força, fins hi tot va ser crític quan es va fer el pas de la Coordinadora a la FAVGRAM."M'hi vaig oposar perque no hi veia clar, i encara no ho veig. I no hi veia llibertat. El món veïnal no te visió global i està molt dominada pel poder".Pedro Gallardo critica que cada AVV tingui un territori i que "no vegin més enllà,Santa Coloma d'una manera més global". Tot i així presidi la FAVGRAM quatre anys, fins que "ho vaig deixarj o perquè vaig veure que no hi havia res a fer".Al 2006 s'hi va tornar a implicar;però "vaig amb pena de com està tot, no li veig sortida.El Consell de Ciutat,per exemple, és un altre guirigall, no val per a res, ni valdrà mentre només sigui un òrgan consultiu".

De fet, per a aquest mestre que s'estima la ciutat "el model de participació de l'alcalde està fet a la seva mida,no es el que per ideologia creiem la majoria. Ell no vol que la gent s'impliqui,ho dona tot fet i això no es planificació. Al·lucino quan desprès donen a la ciutat premis internacionalsper la participació ciutadana".La base de tot està en què la gent "no sap reaccionar".Pel Pedro, el ciutadà hauria de "creure's que és més que un vot, que té dret aparticipar. Però els polítics que ens manen s'han dedicar a adormir al ciutadà".Considera que la ciutat no té clar que vol ser perquè "el PSC no té un model definit,fa les coses a salt de mata i ha optat pel totxo i l'economia i així no ens en sortirem".





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada