01 d’abril 2009

REBUTJADA LA MOCIÓ D'ICV-EUiA PER DONAR SUPORT A LA RED DE MUNICIPIS PER LA III REPUBLICA


Amb els vots contraris de PSC i PP, i l'abstenció de CiU va quedar rebutjada la moció que va presentar el GM ICV-EUiA DE SUPORT A LA RED DE MUNICIPIS PER LA III REPUBLICA.


En la defensa de la moció, el Coordinador local d'EUiA i regidor d'ICV-EUiA Àngel Pla va demanar el suport atés que la II Republica es va proclamar per uns resultats en unes eleccions municipals i va demanar que en la Reforma de la Constitució es tingui en compte a la ciutadania mitjançant un referendum per decidir quin model d'Estat vol.


A la replica, Àngel Pla va dir que entenia el vot contrari del PP atés que era una formació hereva del franquisme i que això quedava palès en la figura del seu President, Manuel Fraga, i va demanar respecte per una formació IU-ICV-EUiA que representa la 3ªformació politica de l'Estat.

Va dir que no entenia el No del PSC, atés que havia tingut dos militants, Largo Caballero i Negrin Presidents de la II Republica.


text de la moció:


MOCIÓ que presenta el Grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa d’ AJUNTAMENTS PER UN PROCÉS CONSTITUENT CAP A LA III REPÚBLICA al Ple de l’Ajuntament DE 30 DE MARÇ DE 2009

Exposició de motius:

Als 78 anys de la proclamació de la II República ja s’ha obert a tot l’Estat Espanyol un important procés de reivindicació de la qüestió republicana, el camí cap a la III República, especialment per la promesa d’una reforma constitucional. Fa 78 anys, la classe obrera, els sectors populars i las classes mitjanes, la gent de la cultura, de la ciència i la universitat, els partits politics progressistes i d’esquerra van propiciar amb la seva participació a las eleccions municipals un procés constituent democràtic i participatiu que va duu com resultat la II República. Avui igual que ahir, la presència de persones republicanes als ajuntaments i comunitats autònomes, fa possible que l’ideal republicà estigui més a propDe la mateixa manera, la promesa d’una reforma constitucional no ha de ser només el resultat d’un pacte entre el PSOE i el PP, sinó que ha de possibilitar la participació de la societat sobre el model d’Estat.
Els republicans de tota condició, compromesos amb els ideals de Justícia, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, hereus del llegat social, cultural i emancipador de la II República, hem de manifestar el nostre rebuig al model d’Estat de l’actual Constitució que implica una monarquia. Tanmateix, no podem acceptar que es negui a la ciutadania la possibilitat d’escollir la forma de l’Estat. Reivindiquem un referèndum sobre la questió republicana. L’actual monarquia parlamentària no recull els ideals que defensem. Ben al contrari, al llarg d’aquests anys mitjançant l’exercici de politiques neoliberals vivim en una societat instal·lada en la precarietat laboral, educativa i econòmica dels treballadors i treballadores. El neoliberalisme és la negació de la democràcia i atempta de forma directa contra cadascun dels principis republicans. Per això, ens reclamem compromesos amb la solidaritat social i la democràcia participativa com a eixos i emblemes de la nostra identitat republicana.

Des de 2.007 diversos ajuntaments s’han adherit a la Red de Municipios por la III República mitjançant l’acceptació i l’assumpció de la “Declaració d’Ajuntaments per un procés constituent per la III República”.


Declaració d’Ajuntaments per un procés constituent per la III República

Ciutadans/es:A l’Estat espanyol actual, la República seria el millor marc per a la defensa dels drets i llibertats democràtiques, un instrument imprescindible per assegurar l’autogovern dels diversos pobles que composen l’Estat i un mitjà per a superar els límits que l’actual model econòmic imposa al desenvolupament efectiu dels drets socials. Els nostres ajuntaments es caracteritzen per aquestes reivindicacions en els següents eixos:
· Per las llibertats i la democràcia participativa. Treball i salari digne, estable i amb drets.
· Per una política econòmica contra l’especulació i la corrupció, habitatge assequible, per a tots/es.

· Per uns serveis públics de qualitat, serveis sanitaris públics i de qualitat, i una educació pública, laica, igualitària i eficient.

· Per un internacionalisme solidari, contra la guerra i per la pau.
· Igualtat para tots i totes

Cap a la III República:
Els Ajuntaments signants fem una crida al conjunt d’homes i dones d’esquerres, republicans, socialistes, comunistes, llibertaris, feministes, alternatius, ecologistes, demòcrates, a defensar la memòria i els valors de la república, dels treballadors/es i de la pau

Per això desenvolupem una estratègia unitària per a l’obertura d’un procés constituent, que volem construir sobre els següents pilars: Primer: Des del reconeixement dels drets humans: civils, polítics, socials i mediambientals. Segon: Plantegem, en el marc del model d’estat republicà, la democràcia radical i participativa, per dur-la a tots els àmbits socials, com l’economia o la cultura, profunditzant en la democràcia política. Tercer: Volem recuperar el immens valor històric, ètic i polític de l’article sisè de la Constitució Republicana de 1931 per a defensar una política de pau: "España renúncia a la guerra com a instrument de política nacional”. Quart: Apostem per un model d’estat inspirat en els valors de l’humanisme laic,que es basa en el principi absolut de consciència ètica.
Cinquè: El valor de l’austeritat, entès com la racionalitat i la sintonia entre las necessitats socials i las aportacions pressupostàries i d’infraestructures necessàries.
Sisè: La construcció d’un Estat federal republicà i solidari. Setè: Volem construir la Tercera República Española en el marc d’una Europa federal a partir del impuls de un autèntic procés constituent europeu.
Per tot això, el Grup Municipal d’ICV-EUiA de de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet proposa al Ple l’adopció dels següents acords:


Primer: L’adhesió a la Declaració d’Ajuntaments per un procés constituent per la III República.

Segon: Com a firmants d’aquesta Declaració ens constituïm en Comissió Promotora de la III República, per impulsar un procés constituent cap a la República, utilitzant tots els mecanismes democràtics i pacífics que prevéu la Constitució Española en els articles del 166 al 169.

Tercer: Fer una crida a la ciutadania per sol·licitar la reforma de la Constitució, i la convocatòria d’un referèndum, on els ciutadans i ciutadanes decideixin mitjançant el vot democràtic la forma d’Estat que prefereixen.

Quart: Fer arribar aquesta iniciativa al Congrés dels Diputats i al Senat, així com a la Unió Europea i a la Comunitat Internacional pel seu coneixement i estudi.


Santa Coloma de Gramenet, 30 de març de 2009

1 comentari:

  1. Tal com Àngel Pla va dir al ple del 30 de març, hi ha una errata de transcripció al començament del segon paràgraf. On diu "2.007 ajuntaments", hauria de dir "Des de 2007, diversos ajuntaments"

    ResponElimina