01 d’abril 2009

Miralles reclama al Banc d´Espanya "transparència" en el cas de la caixa de Castella-La Manxa i "responsabilitats polítiques si s´escau”



El coordinador general d´EUiA i diputat diu que “sobren raons per avançar cap una banca pública” i que “les caixes haurien de recuperar el seu caràcter social” enlloc de competir amb bancs privats i comercials
El coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, ha dit avui que la seva formació no coincideix amb l´anàlisi feta pel president Zapatero pel que fa al cas de la caixa de Castella-La Manxa. Miralles ha posat en dubte l´afirmació del cap de l´executiu espanyol respecte a la relativa importància de la decisió de rescatar-la perquè només representa el 0,8% del conjunt dels diners de bancs i caixes a l´Estat espanyol.

En paraules del dirigent d´EUiA, el cas “té gran importància política pel que s´ha fet i és un exemple del que no s´ha de tornar a repetir”, doncs s´han emprat els fons de petits inversors privats i de petits empresaris en operacions immobiliàries de caràcter especulatiu, fins i tot amb vincles amb el cas Malaia de Marbella.És per això que EUiA considera prioritari que a l´entitat intervinguda es garanteixin els estalvis i els llocs de treball, que el Banc d´Espanya sigui transparent per conèixer què ha passat, que si s´escau es depurin responsabilitats polítiques i en el sí del consell d´administració, i que les inversions fallides les assumeixin directament els seus responsables.

De pas, Miralles també ha demandat al Banc d´Espanya “transparència en el conjunt dels balanços del sistema financer espanyol” i que en el cas que sigui necessari intervenir una altra entitat, sigui al marge de les majories polítiques al consell d´administració. El coordinador general d´EUiA també ha declarat que “les caixes haurien de recuperar el seu caràcter social i deixar de competir amb la banca privada i comercial”, i ha conclòs: “Sobren motius per avançar cap una banca pública”.

Pel que fa a la propera cimera del G-20, Miralles ha estat breu i concís: “Ens agradaria que Zapatero portés a la maleta les propostes dels sindicats per a la recuperació econòmica i no pas les de la patronal i la banca”.

L´Estat penalitza els catalans al no donar a Catalunya els recursos que per llei li pertoquen”Així mateix, el dirigent d´EUiA ha insistit en la urgència de tancar un acord de finançament autonòmic “just per a Catalunya” i ha afirmat que l´Estat espanyol penalitza els ciutadans catalans al no dotar la Generalitat dels recursos necessaris per a executar els seus programes, en definitiva, per a millorar les condicions de vida dels catalans. Miralles ha titllat la situació econòmica que viu el Govern català de “precària” i ha recordat que en 2008 ha deixat d´ingressar 3.400 milions d´euros. En aquest sentit, ha dit: “No pot ser que Catalunya encara es trobi en situació de sequera financera”.Miralles ha reiterat la necessitat de què el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, “agafi a les seves mans la negociació de l´acord de finançament autonòmic” i de què “compleixi la llei i allò amb el que es compromet”.Actualització del Pacte d´Entesa

D´altra banda, Miralles també ha explicat que a la reunió d´aquesta tarda de la Comissió Nacional d´EUiA tractarà sobre la propera trobada de les forces que integren el Govern català per actualitzar el Pacte d´Entesa. El cioordinador general d´EUiA ha manifestat que “aquesta actualització és una necessitat, ja que el Pacte es va fer en una conjuntura econòmica i social diferent a l´actual” i que, per tant, “cal tornar a definir prioritats”.Miralles però ha advertit que “l´actualització del Pacte pot ser dificultosa d´aplicar si el Govern espanyol continua incomplint amb el seu compromís de finançament.

”El dirigent d´EUiA també ha sostingut que en el cas que l´Estat injectés a Catalunya més recursos, aquests no haurien d´anar a eixugar dèficit, sinó a finançar polítiques de sectors tan importants com el social, l´educatiu i el sanitari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada