27 de gener 2014

27 gener 1939 - 27 gener 2014

El dia 27 de gener de 1939, les tropes franquistes van ocupar Santa Coloma de Gramenet. Un dia abans havien entrat a Barcelona. En aquells dies començava una penosa fugida de republicans que temien ser represaliats cap a França. La guerra no havia acabat, encara aguantava Madrid, València... però després de la derrota a la Batalla de l'Ebre, la conquesta de Catalunya i la seva capital Barcelona, va significar el cop de gràcia per a la República.
La guerra tampoc va acabar amb la caiguda de Madrid, amb la capitulació. Van seguir anys de repressió implacable, d'afusellaments, empresonaments, denúncies, carreres truncades, famílies separades i destrossades, vides perdudes... feixisme.
A EUiA Santa Coloma no oblidem que, amb la Transició cap a la democràcia, van quedar en l'oblit penal les atrocitats comeses durant el franquisme i que encara avui fan mal a la memòria de milers de ciutadans. Per això, per no oblidar, cridem a la població de Santa Coloma als actes que tant la Comissió Antifeixista 27 de gener, com l'Ajuntament han programat per aquests dies, començant per la Manifestació que tindrà lloc avui dilluns a les 19h a la Plaça del Rellotge.
Per no oblidar i per que no es torni a repetir!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada