25 de maig 2006

EL CONSELL NACIONAL D’EUiA ANALITZA LA CRISI DEL GOVERN DE CATALUNYA


El passat divendres, 19 de maig, el Consell Nacional d’EUiA es va reunir per tal fer una anàlisi de la crisi de govern dels passats dies. Aquest aprovar per 62 vots a favor, 21 en contra i 3 abstencions va aprovar la següent Resolució

El Consell Nacional d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) s’ha reunit per definir les línies d’actuació política després d’analitzar la crisi viscuda pel Govern de Catalunya:

1.- El govern catalanista i d’esquerres ha estat l’inici del canvi a Catalunya amb uns continguts socials, nacionals, mediambientals i democràtics valents, presents a l’Acord del Tinell. Aquesta experiència de l’esquerra plural era una necessitat després de més de dues dècades de polítiques conservadores.
2.- Després de confirmar-se la majoria parlamentària d’esquerres i catalanista a les eleccions de novembre de 2003, i fins ara, els poderosos --amb diversos instruments i estratègies-- han mantingut una d’erosió permanent del Govern per posar dificultats i tractar d’impedir la superació de les polítiques de CiU i del PPC.
3.- EUiA valora positivament els avenços produïts per l’acció de govern, l’encert de l’Acord del Tinell i de l’experiència plural de les esquerres. A EUiA, com a força de l’esquerra alternativa, tot i tenir en compte la correlació de forces al Parlament, al Govern i la feble mobilització social, ens hagués agradat anar més enllà i que es superessin certes inèrcies continuistes en continguts i pràctiques. També era, i és imprescindible, que la ciutadania i, en especial, la gent treballadora percebi el canvi de polítiques.
4.- EUiA ha apostat i ha defensat l’Acord del Tinell i la majoria d’esquerres. Per la qual cosa lamenta la darrera crisi viscuda i el que això està comportant.
5.- Per EUiA aquesta situació s’havia d’haver evitat fa temps. Els partits i les persones que han tingut majors responsabilitats en les crisis del govern català, han de prendre bona nota de cara al futur. Massa sorolls i partidismes han tapat les importants polítiques impulsades en ensenyament, polítiques socials i de suport a les famílies, habitatge, igualtat de gènere, medi ambient, suports als ajuntaments, salut (amb orientacions contradictòries)... Però per EUiA els sorolls, les crisis i certes inèrcies continuistes, han afeblit la base social del govern català i l’han debilitat.
6.- L’aposta estratègica d’una majoria d’esquerres i catalanista continua vigent tot i el desconcert i l’emprenyament polític de gent d’esquerres i de votants, de totes les forces polítiques, per que no es culmini ara tot l’Acord del Tinell. La gent d’esquerres ens hem de donar una segona oportunitat per continuar millorant les polítiques socials.
7.- El Consell Nacional d’EUiA ratifica la posició política defensada per EUiA a la coalició ICV-EUiA i traslladada també a les altres forces d’esquerres, que els canvis al govern de fa 20 dies no s’havien d’haver fet abans del referèndum, que no compartim la decisió de cessar els consellers i conselleres d’ERC i que ICV-EUiA no havia d’assumir noves responsabilitats de govern.
8.- Un cop feta la remodelació, el govern té dos objectius prioritaris: donar informació i fomentar la màxima participació al referèndum de l’Estatut, i poder impulsar i aprovar el màxim de projectes per a continuar desplegant l’Acord del Tinell.
9.- El referèndum de l’Estatut passarà. Es faran les eleccions al Parlament abans de fi d’any i el Consell Nacional d’EUiA afirma de nou –i amb tota claredat-- que continua apostant i treballant per una majoria d’esquerres pel proper govern català. Una majoria d’esquerres i catalanista –sobre noves bases que superin els errors comesos— que impulsi noves polítiques en el terreny social, nacional, ecològic i democràtic, des del positiu pluralisme de les esquerres. Una majoria d’esquerres que, amb la necessària mobilització social, posi fi a les tendències continuistes i giri més cap a l’esquerra.
10.- El CN d’EUiA crida a les seves assembles de base a discutir la situació, obrir-se i créixer amb nous afiliats i afiliades. Una incorporació a EUiA de més homes i més dones d’esquerres i catalanistes que van contribuir al canvi a Catalunya. Aquesta és una garantia per a la continuïtat a la Catalunya d’esquerres i per a fer front als interessos i les pressions de la dreta catalana, de sectors econòmics i mediàtics, que pretenen que els conservadors catalans puguin participar en un futur govern de Catalunya.
11.- El CN d’EUiA fa una crida als seus afiliats, afiliades i simpatitzants, a mantenir un llenguatge unitari en aquesta situació política i en referència a les esquerres. Continguts programàtics, pluralisme, unitat de les esquerres i mobilització social, són els fonaments per revalidar una majoria d’esquerres i catalanista. Els problemes per la gent treballadora i per Catalunya no són les forces d’esquerres, els perills reals són projecte conservador de CiU i les posicions de la dreta extrema del PP.
12.- Esquerra Unida i Alternativa ha proposat a Iniciativa per Catalunya Verds la reedició de la coalició ICV-EUiA sobre noves bases. La reedició i el creixement de coalició roja i verda és una necessitat per enfortir les posicions d’esquerres i ecologistes en la política i en les institucions catalanes en la propera etapa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada