07 de setembre 2006

LA SITUACIÓ AL LIBAN


Resolució d’EUiA
Aprovada a la Comissió Permanent de 4 de setembre de 2006

Davant una situació de guerra oberta i d’invasió territorial contra el Líban, inclosos bombardejos sobre població civil i bloqueig total, per part de l’exèrcit israelià,l’ 11 d’agost 2006, l’ ONU va aprovar una resolució, la 1701, que va permetre decretar un “alto el foc” a la zona, quan les resistències libaneses havien ja neutralitzat les embranzides militars israelianes al seu sol.
Aquesta ordre internacional acabà prosperant gràcies a la seva pròpia timidesa i ambigüitat, i succeeix de fet a una proposta anterior molt més agressiva, gestada per part de França (l’antiga potencia colonial) i d’ EE.UU. ( cap imperial i aval del sionisme d’Israel). És aquest un acord que tot i resultar clarament esbiaixat, injust a favor d’Israel, i oportunista ( donat el seu fracàs militar), ha estat útil si més no, per aturar una situació de setmanes d’agressió militar desproporcionada i brutal contra el poble libanès.
Dins el seu compromisos hi ha el desplegament d’una força d’interposició al sud del Líban sota mandat de l’ONU. Aquest contingent –FINUL- té caràcter plurinacional i és fonamentalment integrat per tropes europees: França, Itàlia, Espanya i d’altres països, fins a 15.000 efectius, en suport a l’exèrcit libanès, i durant un temps determinat –un any.El govern espanyol i el PSOE ja han anunciat l’enviament immediat d’un miler de soldats en aquesta missió. El tema és ara a debat parlamentari entre les diverses forces polítiques estatals. IU debatrà la seva posició i el seu grup parlamentari traslladarà el acords a les càmeres. EUiA és part d’aquest grup al Parlament i és, per tant, just i oportú el manifestar la posició al respecte, tot i dins el particular estatus de relació fraternal i sobirana amb IU que intenta consensuar, sempre que sigui possible, posicions comunes en política internacional.
A EUiA ens hem manifestat reiteradament solidaris amb la causa palestina,i avui ho fem un cop més. No som neutrals dins tot el complexa, llarg, i brutal conflicte a l’orient mitjà que ve enfrontant l’imperialisme dels governs d’Israel i EE.UU. contra els països àrabs de la zona, amb l’epicentre a Palestina. La nostra posició és nítida i és compromesa amb la legalitat internacional i això vol dir amb els legítims drets del poble i de l’Estat palestí, reiteradament recollits a les NN.UU, i sistemàticament incomplerts pel règim sionista d’Israel i el seu còmplice i patró nord-americà. Som, doncs solidaris amb la causa justa de sobirania i d’emancipació palestina.
Tampoc ens caracteritzem, dins la nostra pluralitat, per la nostra vocació a donar suport a solucions ni tractaments militars dels conflictes. La nostra opció i compromís és la pau, el desarmament, el diàleg i l’antimilitarisme. Com tampoc sostenim excessives il·lusions sobre la capacitat resolutiva de la comunitat internacional tot evocant lamentables experiències recents. Tanmateix reconeixem a l’ONU. un paper mediador necessari que voldríem superior. Per tant, tenim en consideració les seves resolucions i el seu compliment. També som coherents amb els compromisos polítics dins la complexitat internacional i en aquest marc, EUIA som membres del PEE (Partit de l’Esquerra Europea) i del Grup parlamentari Europeu del GUE/EVN, instàncies des d’on veníem reclamant alguna resposta europea front una tal catàstrofe humanitària. Hem assistit preocupats a una escassa reacció social i política front una guerra brutal i criminal sense pal·liatius. Amb data 1 d’agost al PEE, reclamàvem textualment: “ la creació d’ una zona tampó entre Israel i Líban, i el desplegament d’una força internacional sota mandat de NN.UU, com a part d’un procés de solució al conflicte polític, acceptada per totes les parts”. I.U. i EUiA, d’altra banda, es comprometen a seguir sol·licitant sancions de la U.E contra Israel, incloses indemnitzacions econòmiques per la destrucció i denunciant els reiterats incompliments de resolucions de la ONU respecte de Palestina .
Tanmateix valorem la importància d’introduir elements de multilateralisme i de personalitat europea pròpia front l’imperialisme monopolar, ni que sigui amb dificultats i contradiccions.

La nostra valoració de la resolució passa per una sèrie de condicions:
  • Si aquesta presència militar espanyola té caràcter de pau, d’interposició que no d’imposició- i està limitada en el temps, controlada i avaluada de forma sostinguda pel Parlament espanyol.
  • Que no hi participen EE.UU. ni Gran Bretanya.
  • Si en efecte és totalment independent de l’OTAN i del seu comandament, i que no té com a objectiu el desarmament d’una de les parts (Hezbol·là), ni d’impermeabilitzar la frontera amb Síria.
  • Que subordina les seves accions al govern libanès.
  • Que de forma immediata s’aixecarà tot tipus de bloqueig o embargament.
  • Sempre que no suposi acceptació de cap renúncia als legítims interessos libanesos ni palestins, incloses les granges de Shebaa i es plantegin sancions i indemnitzacions econòmiques a Israel per a la reconstrucció del territori devastat.
A EUiA volem denunciar el cinisme d’actituds de forces polítiques dretanes que ignoren o aplaudeixen la destrucció i la guerra, i s’ofereixen desprès per negociar la reconstrucció amb les seves empreses.És important que s’han pronunciat favorablement a la dita Resolució importants forces d’esquerres com el mateix PEE i partits integrants a nivell europeu. Però encara més i sobretot, ho han fet el propi Govern libanès, els Governs sirià i iranià, l’Autoritat Nacional Palestina, i les mateixes Hamàs o Hezbol·là.
EUiA considerem positiu d’intervenir en seu parlamentaria per tal de dialogar i veure de condicionar el desenvolupament de la dita Resolució1701, la qual cosa vol dir, control, transparència, informació i no ingerència en assumptes interns del Líban, dins un escenari de respecte a la integritat territorial libanesa i a la població civil.
Tanmateix EUiA de forma coherent mantindrà, i incrementarà en la mesura de les seves possibilitats les accions de solidaritat i de suport, tant les pròpies, com dins plataformes plurals on venim treballant. Així, recordem ja que pel proper 1 d’octubre ens mobilitzarem cridats per
“Aturem la guerra “.
Visca la Lluita del poble libanès !!
Visca la Lluita del poble palestí !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada