15 de febrer 2007

CIUTAT VERTICAL? -Article publicat a El Mirall FEBRER 2007

CIUTAT VERTICAL?

En els propers anys a la ciutat es multiplicaran els edificis d’alçada, que s’han denominat com “singulars”, i que son fruit dels projectes d’arquitectes de reconegut prestigi.
Sembla ser que l’avantguarda en arquitectura inspira els gratacels a les ciutats, i així s’ha començat una competició per tocar-hi el cel en les noves construccions, 12, 18, 16, fins i tot 24 plantes.
Els defensors d’aquest model de ciutat vertical, desplegant els seus arguments en l’optimització del territori, l’alliberament d’espais verds i totes les lloances d’allò que s’ha denominat ciutat compacta, estalvi energètic, manteniment, concentració i accessibilitat en els serveis, en contraposició a la ciutat dispersa, la de fileres de cases unifamiliars.
Aquest es un debat obert, i on aquells que defensem la sostenibilitat ambiental i ciutadana, apostem clarament per la ciutat compacta.
Però no hem de caure en el parany, la construcció de gratacels no fa una ciutat compacta, i tampoc els models urbanístics son sempre exportables.
A Diagonal Mar, hi ha una gran extensió de terreny per planificar, una limitació amb la platja, i on al costat dels edificis d’alçada s’ha fet un gran parc urbà.
Santa Coloma és una ciutat atapeïda, amb una gran densitat poblacional, amb barris fets de forma intensiva, enllà on els treballadors-es van aixecar les seves vivendes amb l’autoconstrucció i també extensiva, fruït de l’especulació dels anys 60 i 70, que n’aprofitaren terrenys marginals a la muntanya per fer habitatges. A més gaudim de tres tresors que son la reserva mediambiental i natural, la Serra de Marina, el Riu Besòs i Can Zam.
És en aquest context on els “pirulis” son complicats d’encabir, no s’allibera espai verd dins l’àmbit d’actuació, sinó que les modificacions del PGM es porten a zones periurbanes o de transició. El cas del projecte a la cantonada Dr.Ferran amb Pallaresa, no significarà més zona verda al barri, sinó que gaudirà del ja existent, el Parc Europa.
Per fer-hi aquesta compensació fins i tot hi ha qui ha arribat a plantejar que el municipi pogués computar com zona verda, la llera del Riu Besòs, fet que suposaria un increment del Grau d’Urbanització.
Som molts els que demanem més planificació, un nou Pla Popular, necessitem Urbanistes, amb una visió social accentuada, amb perspectiva de futur i de coneixement dels orígens de la ciutat, que creguin que cal potenciar la cultura, i els espais de trobada ciutadana. I es clar que calen bons arquitectes, i que en facin edificis singulars i emblemàtics, però també en equipaments públics, La Defense a Paris, la zona del Macba a Barcelona, o del Guggenheim a Bilbao, demostren com equipaments poden donar fisonomia, identitat i prestigi a una ciutat. Encara ens queden algunes oportunitats: Ciba, Solar de les Aigües...Aprofitem-les.

Àngel Pla Reche

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada