07 de març 2007

ARTICLE D'ANGEL PLA A EL MIRALL FEBRER'07: VOSALTRES HEU FET DEL SILENCI PARAULES


Les brigades de neteja dotades amb les més avançades tècniques n'estan esborrant els molts graffitis que hi ha a la ciutat. Aquesta es una feina que molts ciutadans/es valorem molt atés que en els darrers anys l'acumulació d'aquests ha trencat amb la fisonomia de molts carrers de la ciutat, principalment del nucli vell.
Però, en aquesta "febre netejadora" han deixat mudes algunes parets que tenien murals amb missatges que feien ciutat, solidaris, de consciencia vers els nouvinguts, de reconeixement del paper de la dona a la nostra societat, de reivindicació ciutadana, en contra de la guerra o de la
OTAN.
Els col·lectius que hem estat emmudits som uns quants, la Plataforma contra la Guerra, l'Ateneu, el Casal de Cuba, l'Assemblea de Joves Gramenet del Besòs, Esquerra Unida i Alternativa. Ens
diuen que el murals no estaven en bones condicions, no es cert, ens diuen que no poden ser perpetus, qui posa el límit?, esta clar aquells que pensen que una paret grisa, es millor que una paret amb paraules, doncs potser aquestes fan pensar.
Des de fa més de 30 anys a una paret de Can Franquesa que corona Santa Coloma hi ha una A de anarquia, de ben segur que la majoria de colomencs/ques no son anarquistes, però per les persones d'esquerra aquest símbol ja forma part del patrimoni col·lectiu, de la mateixa manera que ho eren o ho serien alguns del murals "desapareguts".
Tinc una sensació una mica estranya, em sembla i potser vaig errat, que jo segueixo veien pintades feixistes, alguns locals d'entitats han sofert atacs, i esvàstiques pels carrers, i la seva durada és major.
Les pintades reivindicatives durant el franquisme o als primers anys de la transició, eren una altre mesura de lluita per aconseguir l'ambulatori, escoles, asfaltat de carrers, potser ens avergonyim del que som.

A Maig del 68 francès una frase omplia els murs "la imaginació al poder", em sembla que aquest no es el cas.

3 comentaris:

  1. Angel... per què no expliques a la gent els insultos i amenaçes que vas llençar per telèfon a un director d'institut fa uns mesos quan eres regidor? Fins i tot, els sociates i els d'iniciativa et van amagar per no fer un escàndol.

    ResponElimina
  2. RESPOSTA A AROA:

    He de dir-te que això no va passar tal i com tu comentes, deus tenir una informació que no es correcte.
    Estic a la teva disposició per aclarir-te allò que consideris adient.
    ap.jim73@gmail.com

    ResponElimina
  3. T'asseguro que la informació és molt però que molt directe. És igual angel, entre tots ho vau parar per buscar-te un lio. Com a mínim reconèixes que va passar.

    ResponElimina