25 de novembre 2009

L’Àrea d’Ensenyament d’EUiA no comparteix la proposta del Departament d’Educació de canviar el calendari escolar

L'Àrea d'Ensenyament d'EUiA no comparteix la proposta del Departament d'Educació de canviar el calendari escolar 

El nou calendari escolar proposat per la conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya començarà a aplicar-se en el curs 2010-2011, segons ha avalat aquesta setmana la Comissió Sectorial del Consell Escolar de Catalunya. Les classes començaran el 7 de setembre, hi haurà una setmana de vacances al febrer, s'eliminarà, al juny i a primària, la jornada intensiva i s'obligarà al professorat a treballar al centre educatiu durant la primera setmana de juliol. La iniciativa avalada ha de ser ratificada pel Ple del Consell Escolar en uns 15 dies, de manera que pot haver-hi una nova normativa aprovada en uns tres mesos.

La proposta del Departament d'Educació no s'ha consensuat prou i no és positiva ni per a alumnes ni per a professors, perquè alternar períodes de vacances i períodes lectius de menys durada millora el rendiment educatiu, però no resol  qüestions que tenen a veure directament amb l'èxit educatiu i amb la conciliació laboral, familiar i personal.

Realitzar una setmana de vacances en el mes de febrer o de març és una mesura que no compta amb el consens de la comunitat educativa, sobretot pel que fa a les activitats de lleure a organitzar per atendre els alumnes dels quals la seva família no se'n pot fer càrrec durant aquesta setmana. Els ajuntaments no han estat consultats abans de decidir la proposta, quan es demana als consistoris que organitzin, juntament amb les associacions de mares i pares, les activitats de lleure per aquesta setmana de vacances. 

EUiA demana al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya cercar un consens més ampli amb la comunitat educativa, amb els Ajuntaments i amb el món econòmic i social pel que fa a la proposta d'avançar el curs escolar. D'aquesta manera es treballarà per donar respostes a les necessitats reals dels i les alumnes, de la comunitat educativa i de la societat.  

Davant la setmana de vacances del febrer, és imprescindible que es produeixi un ampli pacte per a què pares i mares puguin conciliar la seva vida laboral amb la familiar. Per això, és necessari que es produeixin acords en els consells econòmics i socials que permetin una racionalització del temps de treball, que es reconeguin les vacances d'hivern i que es concedeixin als treballadors permisos retribuïts. 

Eliminar l'horari intensiu en les setmanes de curs de més calor disminueix la qualitat de l'ensenyament, degut a què les temperatures del mes de juny i la manca de recursos de molts edificis escolars per combatre la calor, genera en els alumnes cansament i dificultats de concentració i atenció, sobretot en les hores lectives de la tarda. 

El Departament d'Educació programa un avançament de la preinscripció escolar per a poder preparar amb més temps el començament de curs, però no avança la data de matriculació dels alumnes, la qual es manté en el mes de juny. Aquest fet deixa a les famílies tan sols dos mesos, juny i juliol, per resoldre al·legacions i reclamacions a les Oficines Municipals d'escolarització.<br> 
 

Gregorio Belmonte, responsable de l'Àrea d'Ensenyament d'EUiA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada