18 de novembre 2009

ARTICLE D'OPINIÓ DE PERE DE LA FUENTE:Ple municipal o conclave papal?



Ple municipal o conclave papal?

Un miler de ciutadans de Santa Coloma de Gramenet (o Gramenet de Besòs, com molts volen que es digui la seva ciutat) es van concentrar ahir al vespre davant les portes de l'ajuntament coincident amb un ple. Un ple, que la mateixa Dra Núria Parlon, reconeixia que no era normal. Els concentrats demanaven la dimissió del consistori i la convocatòria d'eleccions municipals fins a maig del 2011, i demanaven també poder assistir-hi al ple del seu municipi. La policia va impedir que entressin com a públic. Es van quedar a la plaça cantant L'estaca i cridant convençuts que "El pueblo unido nunca será vencido".

Un ple municipal no hauria de ser ni un conclave ni un conciliàbul, pero el d'ahir ho semblava en diferents aspectes. Un conclave és l'assemblea, tancada al públic amb clau, on el sacre col·legi de cardenals es reuneix per elegir papa (o papessa). Gramenet de Besòs no és la Ciutat del Vaticà. La petita sala de juntes de l'ajuntament no és exàctament la Capella Sixtina, ni la plaça de la Vila és la plaça de sant Pere del Vaticà, ni ahir estava precisament plena de seguidors fidels de qui havia de ser triat cap del govern municipal.

Tampoc la nova alcaldessa no és cap papessa, però alguns elements de la situació van fer cridar en broma o sarcàsticament alguns dels concentrats: HABEMUS PAPESSA! Un conclave és un exemple d'elecció de governant en un Estat no democràtic (Ciutat del Vaticà) i en la sala on es feia el ple, la Dra Núria Parlon reconeixia que no havia estat elegida pel poble en unes eleccions. En una democràcia participativa un ple municipal és una reunió de regidors d'un municipi oberta al públic. La petita sala on parlava la Dra Parlon no havia estat oberta al públic i el govern municipal, seguint el costum de l'anterior alcalde Bartomeu Muñoz (sortosament en presó provisional incondicional), s'havia negat a canviar el lloc del ple per un més ampli on pogués assistir assegut el públic, i no només els "amics socialistes" (suposo que l'alcaldessa volia dir, amics del PSC-PSOE) que ocupaven la majoria de les poques cadires reservades a qui havia rebut una invitació prèvia.

Va ser molt digna i responsable l'actitud dels 4 regidors del grup municipal d'ICV-EUiA de negar-se a votar, quan van ser cridats, en aquest ple.I també la seva exigència d'una autèntica regeneració democràtica. Com digna va ser l'actitud de la majoria dels concentrats que no estaven d'acord amb "l'objectiu clar" declarat per la nova alcaldessa de "recuperar la dignitat de Santa Coloma". La ciutat no ha de recuperar una dignitat que mai no ha perdut. En tot cas és el consistori, el govern municipal d'en Bertomeu Muñoz, del qual la nova alcaldessa era fidel tinent d'alcalde qui ha perdut la confiança dels ciutadans i, potser, també la dignitat.

Sabem, pels mitjans de comunicació que van ser al ple, que la nova alcaldessa, la Dra Núria Parlon, va demanar disculpes. Aquestes disculpes serien molt d'agrair si fossin alguna cosa més que bones paraules. Va acceptar l'excepcionalitat de la seva situació d'alcaldessa no triada pel poble en unes eleccions, la qual cosa és una evidència. Però no va parlar de fer tot el possible perquè la ciutat tingui aviat noves eleccions municipals, ni va parlar de la dissolució del consistori i, sembla, que pretén perllongar durant 18 mesos aquesta situació excepcional. Tampoc va parlar de canviar les maneres de fer de l'anterior govern municipal autoritari i corrupte (presumptament, naturalment) del qual era ella fidel tinent d'alcalde. Sabem que va oferir formar un govern d'unitat (però no va dir que seria per convocar aviat noves eleccions). Tant les seves disculpes com els seus oferiments no seran creïbles si no treballa per la dissolució del consistori i perquè una junta gestora convoqui abans de tres mesos eleccions municipals fins a maig del 2011. Gramenet de Besòs no es mereix un any i mig d'estat d'excepció com es proposa el grup municipal del PSC-PSOE.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada