05 de novembre 2009

RESOLUCIÓ DE LA CONFERÈNCIA DE CCOO DEL BARCELONÈS NORD A PROPÒSIT DE LA INVESTIGACIÓ SOBRE LA TRAMA CORRUPTA DESCOBERTA EN ELS MUNICIPIS DEL SEU ÀMBIT D’ACTUACIÓ

RESOLUCIÓ  DE LA CONFERÈNCIA DE CCOO DEL BARCELONÈS NORD A PROPÒSIT DE LA INVESTIGACIÓ SOBRE LA TRAMA CORRUPTA DESCOBERTA EN ELS MUNICIPIS DEL SEU ÀMBIT D'ACTUACIÓ 
 

1r El ple de la conferència valora molt positivament l'acció judicial de l'Audiència Nacional que ha posat al descobert i està investigant la trama corrupta, en la qual estan  implicats, alcaldes, regidors i alts càrrecs de diferents ajuntaments i empreses públiques, així com personatges que han format part històricament del nucli dur del "pujolisme". 

Una democràcia no té qualitat si els poderosos poden delinquir impunement, i més encara quan aquests delictes afecten l'apropiació de diners públics. L'ensenyament positiu d'aquesta actuació és que, en principi, s'està tractant igual a qualsevol possible delinqüent, sigui comú o formi part d'elits econòmiques i polítiques. 

En aquest sentit, cal denunciar aquelles veus que, tant des de la política com des dels mitjans de comunicació, es dediquen a desqualificar el jutge instructor del cas, intentant, objectivament, amb això minimitzar la gravetat dels fets imputats. 

2n El ple de la conferència valora, també, positivament que el PSC hagi suspès de militància i hagi fet dimitir els seus càrrecs polítics imputats en la trama, per la qual cosa aquesta actuació té de positiu separar la responsabilitat judicial de la responsabilitat política. Introduint, així, el criteri que qualsevol càrrec polític implicat en fets delictius, sense perjudici de la presumpció d'innocència, ha de ser suspès de les seves responsabilitats polítiques.

 
Tanmateix estaríem davant d'una actuació oportunista en un procés preelectoral on s'aplicaria una ètica de conveniència si no s'és coherent en altres situacions similars.
 

En aquest sentit, és bo recordar que el gerent de Marina de Badalona està directament implicat en la trama per l'Audiència Nacional, que el qualifica com el "contacte" de la trama corrupta a Badalona. L'actuació de l'alcalde de Badalona suspenent el Consell d'Administració de l'esmentada empresa per evitar que el Consell es pronunciï sobre la seva destitució i fingint amb una presumpta petició de dimissió que, després, s'ha quedat en res, posa en evidència la fragilitat i la falta de coherència d'aquesta presumpta "nova ètica política". Així mateix, el director de Serveis d'Alcaldia de Santa Coloma de Gramenet no ha estat destituït del seu càrrec (que es tracta d'un càrrec de confiança). 

En el mateix sentit, la situació del primer Tinent d'Alcalde de Badalona és insostenible. En efecte, està imputat per la Fiscalia General i pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Barcelona de diferents tipus delictius, havent finalitzat la instrucció i estant pendent de judici. L'alcalde de Badalona ha de demostrar que assumeix els criteris del seu partit: una persona imputada en delictes ha d'abandonar els càrrecs públics.

 
3r Segons l'auto de l'Audiència Nacional, la trama corrupta (a part d'altres delictes) es lucrava apropiant-se de diners públics per dues vies: mitjançant requalificacions de sòl públic, prèviament transferit al sector privat i cobrant diners en efectiu d'empresaris a qui havia adjudicat concessions de serveis públics.
 

Ambdós aspectes han estat denunciats històricament per aquest sindicat, tant l'especulació desbocada d'aquests últims anys com la permanent externalizació (transferència de la gestió al sector privat) dels serveis públics. En aquest últim cas, la transferència al sector privat és ineficient socialment: es dóna un pitjor servei públic; ineficient econòmicament: és més cara que la gestió directa; i és font de tot tipus de corrupteles. 
 
Reivindiquem un canvi radical en la gestió d'aquests dos aspectes. Aquest canvi només pot venir per un major control democràtic dels agents socials i de la població, de la gestió urbanística, cosa que obliga a les modificacions legals que corresponguin perquè aquest control sigui eficaç i a la reconsideració de la política de subcontractacions en la gestió dels serveis públics amb la recuperació generalitzada de la gestió pública.
 
 

4t El ple de la conferència fa una crida als seus afiliats i simpatitzants a participar activament en les manifestacions que els moviments socials i diferents plataformes convoquin per a una major democratització de la gestió municipal i contra la corrupció i, en concret, a la manifestació convocada a Santa Coloma de Gramenet per al proper dijous a les 19 h.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada