14 de juny 2007

30 ANYS DESPRÉS DE LES PRIMERES ELECCIONS ENCARA QUEDAN OBJECTIUS I DRETS DEMOCRÀTICS PENDENTS


MIRALLES DIU QUE ‘DES D’AQUELL 15-J ENCARA QUEDEN OBJECTIUS DEMOCRÀTICS I DRETS PENDENTS’


Es compleixen 30 anys de les primeres eleccions democràtiques


EUiA recorda que manca la democratització econòmica i social, i que encara es neguen els drets nacionals dels pobles de l’estatQuan es compleixen 30 anys de les primeres eleccions democràtiques i després d’una llarga dictadura, el coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha recordat aquell 15-J “com una jornada amb grans expectatives per avançar en els drets socials, nacionals i democràtics”. Uns objectius democràtics i drets que per Miralles no s’han assolit completament, perquè “encara en queden de pendents tant per a la societat catalana com espanyola. La democràcia no és només anar a votar, per EUiA. També és que la majoria dels ciutadans i ciutadanes, sobretot la gent treballadora, tingui drets democràtics econòmics i socials”.

El coordinador general d’EUiA, per altra banda, ha fet balanç també del que aquell primer pas cap a la democràcia va significar per avançar en un estat espanyol plural i descentralitzat políticament. En aquest sentit, ha destacat que “s’han donat passes importants, però també queda pendent en aquest àmbit el reconeixement de la realitat plurinacional. Recordem que encara es nega el dret democràtic a l’autodeterminació”.Sobre l’herència franquista que 30 anys després s’arrossega a l’estat, Miralles ha explicat que “tot i que s’obria una etapa democràtica, existeixen continguts i tics franquistes que segueixen latents.

El PP i figures d’aquest partit com Aznar o Rajoy no deixen de ser elements actualitzadors del franquisme en ple segle XXI”.


Miralles, finalment, ha volgut recordar que “les primeres eleccions democràtiques, per tant el dret a vot, va ser la culminació de la lluita contra una dictadura feixista de molts homes i dones. Poder votar el 15-J va ser una conquesta d’aquesta lluita incansable, no un regal dels franquistes ni de cap monarca”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada