29 de juny 2007

IZQUIERDA UNIDA URGEIX EL GOVERN PERQUÈ ADOPTI MESURES URGENTS PER A PAL.LIAR EL BRUTAL AUGMENT DE L'EURIBOR EN EL COST HIPOTECARI


El coordinador executiu d’Economia i Món del Treball d’Izquierda Unida, Javier Alcázar, arran de la nova pujada de l’euribor el juny -que situarà aquest índex en el 4,5%, després de 21 augments consecutius-, estima que “s’està a punt d’arribar a uns nivells de tipus d’interès que poden col.lapsar el desenvolupament econòmic del nostre país.


Un gran nombre de famílies tindran greus problemes en haver-se endeutat enormement després de la situació original de forta especulació en el mercat immobiliari, unida als antics tipus d’interès ja superats. A més, l’increment dels nivells de morositat bancària que ja s’aprecia també s’agreujarà, afegint nous riscos al nostre sistema financer”.


Per Alcázar, “front a la fredor de le estadístiques, un Executiu que es diu progressista ha de tenir molt en compte que les variacions en l’euribor no afecten per igual a tots els ciutadans. Els nivells de renda entre els diferents col.lectius a comparar són molt variats. Per això és necessari que el govern adopti les mesures oportunes per a donar suport als segments de la població més modestos, entre ells les famílies formades per joves, aturats o col.lectius de rendes baixes, que poden haver-se vist afectats per aquesta evolució”.En la mateixa direcció, el dirigent federal d’IU fa una crida explícita a les entitats financeres perquè “després dels elevadíssims nivells de beneficis que han aconseguit en els darrers anys, bona part d’aquests pel creixement de la contractació dels crèdits hipotecaris, tinguin un gest cap els seus clients i cap el conjunt de la societat modificant la seva política bancària de renovació de crèdits, augmentant la seva flexibilitat i disminuint els costos de renovació”.


Alcázar analitza que “en el sector de la construcció de vivenda residencial han convergit en un temps relativament curt una sèrie de factors que han engegat un fort procés especulatiu: uns preus de lloguers inaccessibles per a gran part de la població, un increment substancial de la població pel fluxe migratori, així como uns tipus d’interès especialment reduïts fins fa una mica més d’un any”. “


L’experiència pràctica –assenyala- és que aquests factors van animar a l’uníson a un gran conjunt de la població a comprar una vivenda. Bona part d’ells veuen ara com mes a mes se’ls hi fa més difícil poder arribar a final de mes, tant per la significativa pujada del preu dels habitatges, en bona mesura degut a la pura i dura especulació, com per l’evolució que té l’euribor en els tres darrers anys, passant del 2,2 % de setembre de 2005 al 4,5 actual, el que comporta increments de més de 150 euros mensuals per una hipoteca de tipus mitjà”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada