14 de juny 2007

MIRALLES PREGUNTA A MONTILLA SOBRE QUINES INICIATIVES IMPULSARÀ EL GOVERN PER MILLORAR LES CONDICIONS SALARIALS DELS CATALANS I LES CATALANES


El vicepresident parlamentari d’ICV-EUiA ha recordat que en els darrers anys l’economia ha anat creixent mentre els treballadors han perdut poder adquisitiuEl vicepresident d’ICV-EUiA al Parlament, Jordi Miralles, ha preguntat avui a la sessió de control al govern del ple de la cambra al president de la Generalitat José Montilla sobre quines mesures impulsarà per millorar les condicions salarials dels treballadors de Catalunya.

Ho ha fet contextualitzant la difícil situació salarial que pateixen molts catalans i catalanes enmig d’una economia que creix, però que no es redistribueix amb criteris de justícia social.A continuació us adjuntem la pregunta feta per Miralles:“En la presentació del Pressupost el Conseller Castells afirmava optimisme per la situació de l’economia catalana que “va créixer un 3,9 % al 2006 (...) on treballen 3,5 milions de persones (...) i que avança el sector industrial”. És a dir, a Catalunya és crea riquesa. Però aquesta riquesa no es redistribueix bé, i té un reflex molt preocupant en l’evolució dels salaris, repercutint negativament en el nivell de vida de la gent treballadora.La comparativa 1997-2006, entre l’evolució acumulada de l’IPC (32,50) i els increments dels salaris a Catalunya (29,78), dona un diferencial negatiu de - 2,72 pels salaris.És a dir, la gent treballadora ha perdut poder adquisitiu en la darrera dècada. I si agafem el període 2002-2006 el diferencial és major, de -5,32.

Dit d’una altra manera, l’evolució dels sous, els efectes de l’aplicació de l’euro, els preus de l’habitatge i les hipoteques, les raquítiques polítiques públiques dels antics governs conservadors i l’increment d’impostos indirectes, porten a que sigui difícil per a molts treballadors arribar a fi de mes i a que sigui impossible, pel més joves, l’autonomia personal. Treball precari i baixos salaris limiten objectius de l’Acord Estratègic. Baixos salaris i treball precari afecten negativament la qualitat de vida de la gent treballadora i dels joves. Però també la qualitat de la democràcia, ja que els allunya de la política i els aboca a l’abstencionisme.

Una societat on la renda està millor distribuïda i on les diferències relatives són menors, és una societat més democràtica, amb més igualtat i justícia social. Som conscients que no tot està en mans del Govern, però quan un sistema econòmic presenta una redistribució tant desigual, cal que un govern d’esquerres fomenti més polítiques redistributives: 1) amb el desplegament, com diu l’Estatut, del marc català de relacions laborals per garantir convenis de referència per a tothom amb salaris dignes. 2) amb la promoció de les polítiques socials, d’habitatge i del transport públic.3) amb una política fiscal on paguin més qui més té, quan la majoria dels ingressos tributaris directes provenen de les rendes salarials.Les condicions econòmiques favorables s’han d’aprofitar per fer polítiques pensant en les persones. Dignificar la política, i la visió que les persones tenen de la política i dels partits, passa per donar respostes a les seves necessitats. Millors salaris i polítiques redistributives, són un bon camí per fer-ho.

L’ADN de l’Acord d’Entesa són les persones i polítiques socials. Per la qual cosa, President Montilla, volem conèixer les iniciatives per a millorar les condicions salarials al nostre país?”El president Montilla ha contestat a la pregunta assegurant que “aquest govern és conscient que moltes persones tenen dificultat per arribar a final de mes, i està treballant de valent per anar per un camí de més justícia social i redistribució de la riquesa”. A la vegada ha explicat que per assolir això Catalunya parteix d’una bona sortida que és el creixement de l’economia, ja que “si l’economia no va bé, no es crea ocupació estable i amb millors salaris”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada